Kat wil niet eten

Kat wil niet eten
GPS trackers

Inhoudsopgave

Kat wil niet meer eten

Is het weer zover, je kat wil niet eten. Wij hebben een aantal tips om het eten weer te stimuleren. Het is heel gewoon dat een kat besluit dat hij een bepaald voedsel of traktatie niet meer wil eten.

Een kat kan echter om een ernstiger reden stoppen met eten. Je moet je bewust zijn van de mogelijke oorzaken en zorgen die gepaard gaan met het niet willen eten van je kat. Er kunnen dingen zijn die je thuis kunt doen om je kat te helpen zijn eetlust terug te krijgen, maar soms is hulp van een dierenarts nodig.

Waarom is het een probleem als je kat niet eet

Als je kat ziek is, kan hij stoppen met eten omdat er iets vastzit in zijn maag of darmen. Een andere mogelijkheid is dat je kat het voedsel dat je geeft niet lekker vindt. Het onvermogen van je kat om te eten kan ook een teken zijn van een ziekte of probleem dat pijn of ongemak veroorzaakt. Wat de oorzaak ook is, het is een grote zorg als je kat ophoudt met eten.

Als je een zwaarlijvige kat hebt die gestopt is met eten, kan een paar dagen zonder eten gaan leververvetting veroorzaken. Deze ziekte, ook bekend als vette leverziekte syndroom, kan fataal zijn als ze onbehandeld blijft.

Daarom is het van cruciaal belang ervoor te zorgen dat je kat, vooral als hij overgewicht heeft, blijft eten. De lever wordt overwerkt als het gaat om het omzetten van vet in energie. Overtollig vet dat rond de lever van je kat is opgeslagen verergert de situatie. De lever is een vitaal orgaan, en als het niet goed werkt, kan je kat eronder lijden als je niet onmiddellijk een behandeling van je dierenarts krijgt.

Gezondheidsproblemen die een kat doen stoppen met eten

Problemen met de luchtwegen kunnen de reukzin of het ademhalingsvermogen van je kat aantasten, met verlies van eetlust tot gevolg.

Aandoeningen van de bovenste luchtwegen kunnen ertoe leiden dat afscheiding de neus en ogen van je kat verstopt, met als gevolg tijdelijk verlies of beperking van zicht en reuk. Ziekten aan de onderste luchtwegen kunnen de longen van je kat aantasten, waardoor hij moeilijk kan ademen.

Deze ademhalingsproblemen kunnen vaak met eenvoudige antibiotica behandeld worden. Ongeacht de ernst van het ademhalingsprobleem, als de ziekte je kat verhindert zijn voedsel te ruiken, kan hij besluiten niet te eten.

Ziekten van het spijsverteringsstelsel

Problemen met de maag, darmen, alvleesklier, of andere onderdelen van het spijsverteringssysteem van je kat kunnen ervoor zorgen dat ze niet meer eet. Samen met spijsverteringsproblemen kan je kat overgeven, diarree hebben, of buikpijn ervaren. Een verminderde eetlust is echter meestal een van de eerste tekenen van een probleem met het spijsverteringssysteem.

Een kat die iets heeft gegeten wat niet de bedoeling is

Sommige katten eten graag dingen die ze niet zouden moeten eten of ontwikkelen haarballen, die beide in de maag of de darmen vast kunnen komen te zitten.

Een obstructie is een vreemd voorwerp dat in je kat vast komt te zitten. Omdat een obstructie verhindert dat voedsel door het spijsverteringskanaal gaat, kan je kat braken en dan stoppen met eten. Sommige vreemde voorwerpen kunnen door het systeem van je kat gaan, en braken en diarree veroorzaken, evenals verlies van eetlust.

Gebitsaandoening

Je kat kan stoppen met eten als zijn of haar tanden en tandvlees ontstoken of pijnlijk zijn. Kattentanden kunnen breken, ontstoken raken op hun tandvlees, tandabcessen vormen, en lijden aan andere gebitsproblemen die pijn in de bek veroorzaken. Als de bek van je kat pijn doet, kan hij of zij weigeren te eten.

Gebitsproblemen bij katten kunnen echter moeilijk te diagnosticeren zijn, en je dierenarts zal je huisdier misschien moeten verdoven of verdoven om het probleem te kunnen beoordelen.

Voedselproblemen die een kat doen stoppen met eten

Smaak van het voedsel

Katten kunnen kieskeurig zijn. Sommigen zullen maanden of jaren dezelfde smaak voer eten voor ze besluiten dat ze het niet meer willen eten. Dit is meestal een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar soms veranderen voedselfabrikanten smaken en ingrediënten zonder duidelijke aanduiding op de verpakking, en je kat zal dat merken en opstandig worden.

Textuur of vorm van het voedsel

Als het op voedsel aankomt kan je kat gevoelig zijn voor bepaalde vormen en texturen. Sommige katten geven de voorkeur aan driehoekige vormen, andere aan ronde vormen, en weer andere geven de voorkeur aan knapperig droogvoer of natvoer in blik.

Voedselverontreiniging

Als je je kat voedsel geeft dat over de datum of bedorven is, kan hij weigeren het op te eten. Controleer de houdbaarheidsdatum van het voedsel. Ruik er zelf ook aan om te zien of het ranzig ruikt.

Terugroepen van voedsel (door fabrikant)

Als je kat gestopt is met het eten van zijn gewone voer, kijk dan of er een terugroepactie voor dat specifieke voer geweest is. Het is nog een reden om het droogvoer van je kat in de originele zak te bewaren, zodat je de streepjescode kunt controleren. Als een kat merkt dat er iets mis is met zijn voedsel, zal hij weigeren het te eten.

Hoe je kat laten eten

Afhankelijk van de reden waarom je kat gestopt is met eten, kun je hem of haar misschien overhalen het eten te hervatten. De snelste manier om te bepalen of het eetlustprobleem van je kat te wijten is aan een medische aandoening is echter je huisdier door een dierenarts te laten onderzoeken.

Verstopte neus

Als je kat verstopt is en zijn voedsel niet kan ruiken door een aandoening aan de bovenste luchtwegen, help hem dan zijn neusholtes vrij te maken. Zet je kat in een stomende badkamer. Dit breekt de neusuitvloeiing op en stelt je kat in staat gemakkelijker te ademen, waardoor hij zijn voedsel weer kan ruiken.

Verander de smaak

Verander de smaak van het natvoer van je kat om hem te verleiden weer te eten. Warm wat koud nat kattenvoer of tonijn een paar seconden op in de magnetron. Om de eetlust van je kat op te wekken, bied je ingeblikt kittenvoer, tonijn in blik, of kip in blik aan.

Experimenteer met verschillende smaken, texturen, en vormen van voedsel voor je kat.

Heeft het kattenvoer een ‘vernieuwde’ smaak doorgevoerd

Ga na of de smaak van het favoriete voer van je kat onlangs van formule of ingrediënten veranderd is. De informatie zou als “nieuwe en verbeterde smaak” op de verpakking kunnen staan. Neem ook contact op met de voedselproducent en informeer ernaar. Het kan zijn dat je je kat een nieuw lievelingsvoer moet zoeken.

Belangrijk!

Vertrouw je het niet? En denk je dat er iets aan de hand is. Bel je dierenarts.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 98 Average: 4.8]