Kat wintervacht

Kat wintervacht
GPS trackers

Inhoudsopgave

Krijgen katten een wintervacht?

Naarmate de koudere maanden naderen en de dagen korter worden, merk je misschien een verandering in het uiterlijk van je kat. Ze zijn niet meer de slanke poes die ze in de zomer waren, maar eerder die pluizige bal vacht.

Op een bepaalde manier, net zoals wij dikkere kleren beginnen te dragen, beginnen onze katachtige metgezellen aan hun eigen vacht te werken.

Maar wat veroorzaakt zo’n harige verschuiving?

Dragen katten een andere vacht in de winter? Als de daglichturen in de herfst korter worden, beginnen katten een wintervacht te krijgen. Omdat hun wintervacht vooral beïnvloed wordt door zonlicht en niet zozeer door temperatuur, zullen zelfs strikt binnenshuis levende katten die de extra isolatie niet nodig hebben, seizoensgebonden verharen.

Als je meer wilt weten over de winterse kant van seizoensgebonden verharen, bereid je dan voor om dieper te graven en te onderzoeken waarom je kat een dikkere vacht heeft!

Laten we maar eens beginnen!

Groeien katten vachten in de winter?

Als je een nieuwe katteneigenaar bent die schrikt van de staat van de schommelende vachtconditie van je kat, en je afvraagt waarom je kat bij het wisselen van de seizoenen plotseling dikker of dunner lijkt, maak je dan geen zorgen; ze weten zich gewoon passend te kleden voor elke seizoen!

Om warm te blijven, ontwikkelen de meeste katten een wintervacht. Als het winterseizoen voorbij is, zullen ze een groot deel van hun vacht afwerpen om koel te blijven tijdens de zomer en die jaar na jaar weer aangroeien om zich te isoleren tegen het koude seizoen.

De overgang van een wintervacht naar een zomervacht kan een belangrijk verschil maken in het uiterlijk van sommige katten. Langharige katten die ontworpen werden om koude temperaturen te weerstaan, zoals de Maine Coon en de Noorse Boskat, kunnen van het ene seizoen op het andere een heel andere kat lijken.

Kat wintervacht

Wat is de Definitie van een Wintervacht?

Wintervachten zijn, zoals de meeste kat-gerelateerde dingen, een belangrijk proces dat bestaat om het leven van een kat gemakkelijker en veiliger te maken. Maar om te begrijpen hoe dit proces, dat bekend staat als seizoensgebonden verharen, werkt, moeten we eerst hun vacht onderzoeken.

Doel van de katachtige vacht

De meeste kattenrassen hebben een gelijkaardige vacht; de lengte varieert, maar ze hebben allemaal een gladde buitenste vacht van haren die het grootste deel van het kleurpigment bevatten. Als je hun vacht borstelt en goed kijkt, zie je een veel fijnere ondervacht met een grijzige tint. Deze ondervacht is wat we een wintervacht noemen, en het is wat extra isolatie biedt.

Het belangrijkste is dat de vacht van je kat helpt bij de regulering van de lichaamstemperatuur.

lengte van een vacht

Een andere factor om rekening mee te houden als het gaat om de wintervacht van je kat is de soort vacht en de lengte ervan. De meeste katten krijgen een wintervacht, maar de volheid varieert naar hun ras, het klimaat van het land waar ze wonen, en de verwarmingsomstandigheden van hun huis, en ook de soort vacht.

Als je een Sphynx bezit, neem je natuurlijk aan dat ze geen wintervacht hebben, of ben je misschien niet onder de indruk van de korte vacht van een Brits Korthaar, maar als je katachtige metgezel een Syberische kat is, zul je zeker de drastische veranderingen in hun vacht tijdens beide seizoenen opmerken. Zelfs katten met een korte vacht zullen verharen en een dikke ondervacht laten groeien om warm te blijven in de winter.

Wanneer verliezen katten hun wintervacht?

De vacht van je kat begint te groeien in de late herfst en begint te verharen in de late lente. Seizoensvervelling wordt sterk beïnvloed door het aantal uren daglicht buiten, want de dagen worden langer in de lente en korter in de herfst, en tot op zekere hoogte door de stijging en daling van de buitentemperatuur.

Huiskatten die hun leven binnenshuis doorbrengen hebben minder kans om door het buitenweer beïnvloed te worden, omdat ze in een constante omgeving leven.

Hetzelfde kan gezegd worden als je in een meer gematigd klimaat woont. In Nederland wonen we in een land met milde winters, en ik heb gemerkt dat mijn katjes geen drastische wintervachtveranderingen doormaken zoals ik gezien heb bij gelijksoortige kortharige katten in een paar noordelijke landen die ik bezocht heb.

Als je in een land woont waar het voortdurend warm weer is en je laat je kat uit, is de kans groot dat je niet het volle potentieel van hun wintervacht ziet, en dat hun verharing minder heftig zal zijn. Als je echter op het noordelijk halfrond woont, zal je kat waarschijnlijk een dikke ondervacht ontwikkelen om hem tegen de kou te beschermen, vooral als hij toegang heeft tot de buitenlucht.

Is een wintervacht nog steeds nodig voor katten?

Het is volkomen natuurlijk voor katten om een mooie wintervacht te dragen. Sommige haarloze rassen zullen nooit weten hoe het is om in een dikke vacht gewikkeld te zijn, maar zoals eerder gezegd, zal de meerderheid van de katten dat wel weten. Natuurlijk zal de dikte variëren, maar het is iets waar ze geen controle over hebben.

Hoewel katten gebouwd zijn om koude temperaturen te weerstaan, wil dat niet zeggen dat ze dat ook moeten doen of dat het gezond voor ze is. Als verantwoordelijke en liefhebbende kattenouders moeten we ervoor zorgen dat ze het comfortabel en warm hebben!

Symptomen van een kat die het te koud heeft

De normale lichaamstemperatuur van katten varieert van 38,3 tot 39,2°C, wat beduidend hoger is dan de normale menselijke lichaamstemperatuur van 37°C . Dit betekent dat onze katten altijd een wintervacht nodig zullen hebben, omdat ze veel harder moeten werken om zich warm te houden.

Maar zelfs met een dikke vacht om ze warm te houden, kan je katachtige metgezel het koud krijgen, vooral als ze buiten worden toegelaten. Wees je bewust van de tolerantie van je huisdier voor koud weer en maak de juiste aanpassingen.”

Als je merkt dat je kat minder alert en lusteloos is, vooral nadat hij buiten is geweest of ergens met een lagere temperatuur, kan hij onderkoeld zijn. Een ander duidelijker teken is trillen en beven, wat katten doen om warm te blijven. Sommige katten gaan huilen, terwijl anderen warme plaatsen opzoeken om te zitten met hun pootjes ingestopt voor extra isolatie.

Deze symptomen zijn natuurlijk niet voldoende om te bepalen of je kat onderkoeld is, want ze kunnen het gevolg zijn van een andere medische aandoening, maar als je merkt dat je kat het koud heeft, wikkel hem dan in warme handdoeken, neem zijn temperatuur op, en neem contact op met je dierenarts voor verdere instructies. Temperaturen boven 40°C of onder 37,2°C zijn noodsituaties.

Wat moet je doen als je kat zijn wintervacht verliest?

Misschien heb je je kat de hele winter trots rond zien lopen in zijn dikke vacht, maar zoals we allemaal weten, blijft deze vacht niet eeuwig mooi. Ik heb met afgrijzen toegekeken hoe mijn katten hun vacht loslieten op elk oppervlak van mijn huis, meubels, en, het belangrijkste, mijn kleren! Maar, hoe beangstigend het ook lijkt, ik verzeker je dat er een manier is om de seizoensvervelling de baas te blijven!

Verzorging

In tegenstelling tot buitenkatten, die tijdens het seizoen hevig verharen, verharen binnenkatten meestal het hele jaar door consequent, en als je katachtige metgezel ook kortharig is en strikt binnenshuis gehouden wordt, hoef je je verzorgingsroutine misschien niet al te veel te veranderen.

Niettemin is het onderhouden van de winter- of zomervacht van je kat het hele jaar door van kritiek belang, maar ik denk dat ik voor de meeste katteneigenaren spreek als ik zeg dat de lente de tijd is om extra grondig te zijn.

Het is belangrijk te onthouden dat verharing hoe dan ook optreedt, maar regelmatig de vacht van je kat borstelen vermindert rond vliegende haren.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 136 Average: 4.9]