Beste kattentuigjes

Kattentuigjes
GPS trackers

Inhoudsopgave

Wat zijn Kattentuigjes

Je hebt ze misschien wel eens gezien: katten met een tuigje om. Het ziet er op het eerste gezicht misschien wat vreemd uit – horen katten niet gewoon vrij rond te lopen? Er is echter een tal van redenen en situaties waarin een kattentuigje niet alleen handig is, maar zelfs comfort en een gevoel van veiligheid voor jouw kat creeërt. Denk aan een bezoek aan de dierenarts, of het wennen aan een nieuwe woonwijk na een verhuizing, bijvoorbeeld.
Kattentuigjes

Niet altijd naar buiten

In sommige gevallen is het nu eenmaal niet mogelijk om jouw kat buiten los te laten lopen. Wanneer je in een druk dorp of de stad woont, als je kat ziek is, of omdat jouw kat de drang heeft om weg te lopen, bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een dagje uit naar het bos of het strand – of zelfs helemaal naar de andere kant van het land? Met een tuigje kun je jouw kat zelfs mee op reis nemen, zonder angst hem of haar te verliezen. Lichaamsbeweging is, uiteraard, zeer belangrijk voor katten. In situaties waarin hij of zij zijn pootjes niet zomaar eventjes vrijuit kan strekken, kan een tuigje uitkomst bieden. Samen een blokje om – net zoals je met een hond zou doen, is niet alleen gezond maar ook gezellig!

Een kat met een tuigje: is dat niet zielig?

Er klinken nogal wat tegenstrijdige geluiden omtrent kattentuigjes; niet iedereen is van mening dat een tuigje het welzijn van de kat tegoed komt, laat staan of katten er eigenlijk wel oké mee zijn in een harnasje te worden gewikkeld. Logisch, natuurlijk – het ziet er immers ietwat benauwend uit, zo’n tuigje. Toch is het goed om stil te staan bij het feit dat veel katten eigenlijk helemaal geen probleem hebben te worden ‘vastgehouden’ in een tuigje, waarbij sommige katten, net als honden, zich zelfs veiliger voelen zo dichtbij hun baasje te lopen. Wanneer katten niet vrij buiten kunnen rondbanjeren, loop je het risico jouw woonkamer met een verveelde, slome of zelfs agressieve binnenkat te moeten delen. Katten houden van ommetjes maken, op avontuur te gaan en nieuwe geurtjes te ontdekken. Daarnaast zorgt regelmaat in wandelingen en lichaamsbeweging dat jouw kat geen overgewicht ontwikkelt. Zijn tuigjes voor katten dus zielig? Niet per definitie, nee. Uiteraard is het belangrijk goed op te letten hoe jouw kat reageert op een tuigje en is het aan te raden op jouw eigen gevoel, en dat van jouw kat af te gaan. Heeft jouw kat moeite met het wennen aan een tuigje? Wees geduldig en geef het de tijd om aan zijn nieuwe jasje te wennen: oefening baart (meestal) kunst!

Een tuigje of een harnas

Er zijn verschillende soorten kattentuigjes op de markt, waarbij het ene soort simpelweg een ’tuigje’ wordt genoemd, en het andere een harnas. Je kunt een tuigje herkennen aan de twee cirkels die om de voorpoten en de nek heen worden ‘gelegd’. Met een tuigje heeft de kat heel veel bewegingsvrijheid en flexibiliteit. Het nadeel van een tuigje is dat jouw kat er mogelijk uit kan glippen, indien het bang is, onverwachts ergens van schrikt, of gewoon eigenwijs wil zijn, natuurlijk. Een kattenharnas daarentegen bedekt meer van het lichaam van de kat en valt ‘steviger’ om zijn of haar lichaam heen. Een harnas is beter voor katten die wat onrustiger of eigenwijs zijn; of voor baasjes die ervan verzekerd willen zijn dat ze grip op de situatie houden, natuurlijk. Tot slot bestaat er ook een soort tuigje dat lijkt op een combinatie van de zojuist genoemde. Het tuigje heeft een bredere band dan een ‘gemiddeld’ tuigje, maar is geen volledig harnas.

Waar let je op bij het aanschaffen van een harnas of tuigje?

Allereerst is het uiteraard heel belangrijk de juiste maat tuig of harnas voor jouw kat te kiezen. Dit kun je controleren door het volgende te doen: wanneer jouw kat het tuigje draagt, moet er ruimte zijn voor twee vingers rondom zijn rug en borst en één vinger rondom de hals. Een ander belangrijk punt om op te letten is de lengte van de lijn die met het tuigje komt. Zorg dat deze niet te kort, maar ook niet te lang is. Een te lange lijn kan onhandig zijn, zeker wanneer je in een drukke straat loopt: een te korte lijn daarentegen ontneemt jouw kat zijn bewegingsvrijheid (en dat is immers precies waar jij een tuigje voor wil aanschaffen). Sommige tuigjes hebben een sluiting met klittenband, andere tuigjes hebben een plastic kliksluiting: het ene tuigje is gemaakt van hard kunststofmateriaal, waarbij het andere tuigje van zachte stof of touw is gemaakt. Afhankelijk van waar jouw voorkeur naar uit gaat betreffende stijl en comfort kun jij het tuigje of harnas voor jouw kat kiezen.

Tijd en geduld

Zoals eerder genoemd, kan het mogelijk een uitdaging zijn jouw kat te laten wennen aan het dragen van een tuigje of harnas. Dat kan mogelijk wat tijd vergen. Op het begin kan het zelfs lijken alsof jouw kat er nooit aan zal kunnen wennen – niet voor niets kennen we het spreekwoord ‘een kat in het nauw maakt vreemde sprongen’! Echter, ervaring leert dat, normaal gesproken, katten na een tijdje (en de meeste vrij snel) wennen aan de nieuwe sensatie van het dragen van een harnas, zolang ze zich maar veilig voelen. Binnenshuis oefenen voordat je naar buiten gaat kan een hoop schelen. Om te beginnen, laat jouw kat simpelweg enkel het tuigje dragen, zonder het touw er aan vast te binden. Laat het daarna wennen aan het touw, om tot slot een wandelingetje buiten te proberen. Beloon het met een lekkernij: voor je het weet is jouw kat volledig aan het tuigje gewend.

Waar koop ik een kattentuigje?

Je kunt kattentuigjes vinden in vrijwel iedere dierenwinkel. Het voordeel van een tuigje kopen in de winkel, is dat je ter plaatse vragen kunt stellen en geïnformeerd kunt worden. Ook kun je, indien gewenst, jouw kat meebrengen en – indien mogelijk – het tuigje ter plaatse uitproberen. Het voordeel van het aanschaffen van een tuigje via internet is dat je rustig alle tuigjes en hun prijzen kunt vergelijken. In beide gevallen kun je het tuigje vaak retourneren indien het toch niet geschikt voor jouw kat is gebleken. Daarvoor moet het tuigje wel onbeschadigd en ongebruikt zijn.

De beste kattentuigjes op een rijtje

Nu je hebt besloten om een tuigje voor jouw kat aan te schaffen, vraag je je af: wat zijn de beste kattentuigjes binnen het huidige aanbod? Hier hebben we voor jou de beste tuigjes op een rijtje gezet.

Zootic kattenharnas met lijn

Dit kattenharnas is comfortabel en kwalitatief: het kan worden gedragen door zowel kleine als middelgrote katten, omdat het op maat gemaakt kan worden. Dit tuigje heeft een klittenband sluiting: omdat je het eenvoudig en snel los kunt maken, is dit tuigje handig voor katten die wat moeite hebben met het wennen aan het harnas. Een klittenband sluiting als deze maakt het ook makkelijk om het harnas op maat af te stellen. Dit tuigje zit niet direct aan de hals van jouw kat, waardoor het flexibel en comfortabel aanvoelt. Het harnas is opgebouwd uit zacht en ademend materiaal en geeft jouw kat alle bewegingsvrijheid die het nodig heeft.

Flamingo harnas kattentuig

Dit kattenharnas van het merk Flamingo is, net als het Zootic harnas, makkelijk te verstellen. Echter, dit harnas kan ook gebruikt worden voor de grootste katten en is van zeer zachte stof gemaakt. Dit harnas is rood en zwart van kleur, en op 30 graden uit te wassen. Het harnas loopt van de nek tot de romp van jouw kat en zorgt daarmee voor voldoende stevigheid, en maakt dat jouw kat niet zomaar uit het harnas kan springen.

Trixie harnas voor in de auto

Dit tuigje is speciaal ontworpen om katten in de auto mee te brengen. Het kan makkelijk worden bevestigd aan de autogordel. Het is gemaakt van stevig nylon en heeft een lijn met een haakje, en is eenvoudig verstelbaar. De twee lussen om de borst zorgen dat de druk, wanneer jouw kat aan het harnas trekt, wordt verdeeld. Dit tuigje beperkt zich niet tot gebruik in de auto, maar voldoet ook als harnas om buitenwandelingen mee te maken.

Kittentuigje van Lief!

Dit tuigje is van het merk Lief!, en speciaal ontwikkeld voor kittens. Je kunt het dus niet gebruiken voor volgroeide en/of grotere katten, maar het is perfect voor de eerste periode in het leven van jouw katje. Het is een klein tuigje voor een doorsnede tot maximaal 29 centimeter en is ideaal voor de eerste wandelingen in de grote buitenwereld. Met dit tuigje komt een looplijn van 130 centimeter mee.

Trixie kattentuig met klittenband

Dit kattentuigje van het merk Trixie is gemaakt van nylon, is daardoor sterk, en gaat lang mee. Het heeft zachte kussentjes en voelt daarom soepel en comfortabel aan op de vacht van jouw kat. Dit tuig heeft sluitingen van klittenband. Ook heeft het een opgenaaide borstriem met een kliksluiting, zodat het helemaal kan worden aangepast aan de omvang van jouw kat. Een leuke extra: het Trixie tuigje komt met een sticker, waarbij je kunt kiezen uit twee varianten: een ‘gentleman’ sticker voor een kater, of de ‘lady’ sticker, voor een dameskat.

Luxyana tuigje: voor grote katten

Het tuigje van Lxyana is ontworpen voor grote katten, en kan zelfs voor kleine honden worden gebruikt. Dit tuigje is speciaal gemaakt met oog op optimaal comfort en gemaakt van zacht, stevig en ademend materiaal. Het is eenvoudig af te stellen op jouw (grote!) kat, en makkelijk aan- en uit te doen. Het is ontworpen met anti-trek, anti-wegloop en anti-verstikking eigenschappen. Het is te bestellen in de maten XS, S en M. Houd er rekening mee dat dit harnas speciaal voor grotere katten- of kleine hondensoorten is gemaakt: meet daarom voor het bestellen de maten van jouw kat op, zodat je zeker weet dat dit tuigje niet te groot is voor jouw kat.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Let bij het aanschaffen van een tuigje op de prijs-kwaliteitsverhouding. De meeste kattentuigen vallen ongeveer onder dezelfde prijsrange – met wat goedkopere of duurdere exemplaren. Echter, houd er rekening mee dat goedkoop in dit geval niet altijd beter is: veel goedkope kattentuigen zijn bijvoorbeeld wel sterk, maar niet comfortabel. Koop je een tuigje voor jouw kitten, dan is het duurste tuigje echter misschien niet de beste aankoop: jouw kitten zal immers snel uit het tuigje groeien, waarna je een nieuwe aan moet schaffen die aansluit op zijn huidige omvang.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 86 Average: 5]