Kat wassen

Kat wassen
GPS trackers

Inhoudsopgave

Hoe het beste je kat wassen

Katten, vooral nieuwsgierige kittens, kunnen in allerlei rommelige en stinkende situaties terechtkomen als ze hun omgeving verkennen. Ze hebben ook een bekende afkeer van water. Hoewel het zeker waar is dat katten uitstekende verzorgers zijn, kan het in sommige stinkende en plakkerige gevallen toch nodig zijn je kat te baden. Het kan ook een geweldige manier zijn om haar een gezonde vacht en een gezonde huid te geven. Wij zelf kwamen erachter hoe je een kat het beste kon wassen nadat onze kat PoesPoes in de paardenstront van de buren was gevallen. Dan kan jij wel raden hoe erg dat stinkt en PoesPoes daarom echt gewassen moest worden.

Kat wassen

De 5 belangrijkste tips

1. Kattenverzorgers

Hoewel je misschien niet denkt aan een ander persoon als deel van je must-have lijst, onderschat de kracht van een assistent niet. Een kat alleen wassen is heel moeilijk, vaak hebben ze er totaal geen zin in. Om deze reden kan het heel fijn zijn als je wat extra handen hebt. Vraag een familielid of een goede vriend of die kan helpen. Wat belangrijk is, is dat de gene die helpt goed met katten kan omgaan. Dit voorkomt trauma’s.

2. Beschermende kleding en handschoenen

Je kat wassen kan een contactsport zijn, dus je moet je voorbereiden met de juiste uitrusting. Dikke, vinyl afwashandschoenen beschermen je handen. Ook lange mouwen zijn een goed idee. Het komt erop neer dat je zo weinig mogelijk huid blootstelt, zodat je niet gekrabt kan worden als de kat zijn poot uitsteekt.

3. Handdoek

Je zult een washandje nodig hebben voor het gezicht en de kop van je kat, een tweede voor haar lichaam, en een grote badhanddoek om haar in te wikkelen. Houd wat extra handdoeken bij de hand voor het onverwachte.

4. Shampoos

Je vindt een ruime keuze aan kattenshampoos bij je plaatselijke winkelier of online. Lees de etiketten zorgvuldig en koop geen shampoo die voor honden of mensen bedoeld is, want die kan de vacht en huid van je kat irriteren. Sommige kattenshampoos hebben geen water nodig, maar vraag eerst aan je dierenarts of dit soort reinigingsmiddel geschikt is voor je kat, en of hij geen allergieën heeft voor een van de ingrediënten die erin zitten. Wij vinden de producten van Greenfields altijd heel fijn werken. Maar heb je een andere fijne shampoo kan dat natuurlijk ook.

TIP: Heeft je kat vaak last van klitten? Dan kan het slim zijn om anti-klit spray te gebruiken

5. Traktaties:

Tenzij het een zeldzame uitzondering is, zal je kat aan het eind van het bad niet erg blij met je zijn. Het is misschien een goed idee om wat van haar favoriete brokjes bij de hand te hebben om haar te belonen voor haar ervaring. Zo blijft je kat het leuk vinden en kan het zelfs een positieve ervaring worden.

Laat het bad beginnen

Als je de juiste uitrusting binnen handbereik hebt, ben je klaar om met het baden te beginnen. Het beste is een badkuip of een grote wastafel met een zachte sproeikop. Je kunt je kat in ongeveer 2 tot 5 centimeter water leggen als je geen sproeier hebt. Gebruik altijd lauw water en volg zorgvuldig de aanwijzingen van de shampoo. Maak je kat zachtjes nat en gebruik de shampoo, begin met haar gezicht en vermijd haar ogen, oren en neus. Je kunt je vingers gebruiken om haar in te zepen of een schoon, apart washandje om haar lichaam schoon te maken.

Als ze ingezeept is, spoel je haar voorzichtig maar grondig uit met lauw water (gebruik een derde schoon washandje om uit te spoelen als je geen sproeier hebt). Spoel alle shampoo uit (ook hier geldt: houd je ogen, oren en neus vrij) om irritatie te voorkomen. Ze zal nog lang voor zichzelf zorgen, en je wilt niet dat ze resten van de shampoo oplikt.

Wikkel je kat na het bad in een pluizige handdoek en droog haar af, vooral haar pootjes (je wilt niet dat een natte kat het hele huis doorprint), zo veel als ze je toelaat. Jullie verdienen allebei een beloning na een kattenbad, dus houd een paar brokjes van haar lievelingsbrokjes klaar om haar te bedanken voor de samenwerking en haar de ruimte te geven – ze zal waarschijnlijk niet meteen op je schoot willen komen. Laat haar naar je toe komen als ze er klaar voor is.

Met geduld, vertrouwen en doorzettingsvermogen kan je een bad aan de verzorgingsroutine van je kat toevoegen zonder al te veel gedoe. Je kat met succes in bad doen is te doen, Nu je gewapend bent met benodigdheden en tips om je katachtige vriend een flinke sopbeurt te geven om haar schoon en glanzend te houden! Maar onthoud dat het baden van een kat geen regelmatige bezigheid hoeft te zijn zoals dat bij honden het geval kan zijn. Omdat katten zulke uitstekende verzorgers zijn, die zichzelf nauwgezet schoonmaken, zul je je kat alleen in ongelukkige (en stinkende) situaties een bad moeten geven.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]