Kat wil niet op kattenbak

Kat wil niet op kattenbak
GPS trackers

Inhoudsopgave

Kat wil niet meer op de kattenbak

Help! Mijn kat wil niet op kattenbak. Katten stoppen met het gebruiken van hun kattenbak om allerlei redenen, waaronder problemen met de bak of het strooisel, ontevredenheid over de plaatsing of het aantal bakken, veranderingen in de omgeving binnen of buiten het huis, en niet gediagnosticeerde medische aandoeningen.

Het kan zijn dat je verschillende mogelijkheden moet onderzoeken voor je begrijpt wat je kat je probeert te vertellen, maar de meeste problemen zijn eenvoudig op te lossen.

Onthoud dat katten niet expres buiten hun kattenbak elimineren om je te ergeren. Straffen zal het gedrag niet stoppen of veranderen. Omdat de meeste gevallen van kattenbakvermijding met stress te maken hebben, maakt het straffen van je kat de stress alleen maar groter (voor jullie allebei) en maakt het vaststellen van de ware oorzaak moeilijker.

Medische oorzaak

Kattenbakproblemen en andere gedragsproblemen zijn niet ongewoon bij katten waarvan de voorklauwen verwijderd zijn. Katten bij wie de voorklauwen verwijderd zijn kunnen een afkeer van de kattenbak ontwikkelen omdat hun pootjes nog gevoelig of pijnlijk zijn van de operatie, zodat ze het krabben in de kattenbak vermijden en in plaats daarvan misschien elders beginnen hun behoefte doen.

Oorzaken waarom ze geen kattenbak gebruiken

Nadat je eventuele medische aandoeningen als mogelijke oorzaak hebt uitgesloten, richt je je aandacht op de kattenbak zelf, want die is vaak de boosdoener. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom een kat het gebruik van de kattenbak zou kunnen vermijden:

  • Er zijn niet genoeg kattenbakken (alleen van toepassing bij meerdere katten)
  • Hij heeft een hekel aan het soort kattenbakvulling
  • Hij heeft een hekel aan de plaats van de bak
  • De kattenbak is smerig

Aantal kattenbakken

Elke kat in huis zou een kattenbak moeten hebben, plus een extra (Alleen als je veel katten hebt). Omdat sommige katten er de voorkeur aan geven in de ene bak te plassen en in de andere te poepen, kan het toevoegen van meer dan één bak per kat helpen.

Voorkeuren van de kattenbakvulling

Als je onlangs van merk of soort strooisel veranderd bent, kan dit de bron van het probleem zijn. Veel katten hebben specifieke voorkeuren voor strooisel. Katten hebben gevoelige neuzen en hebben een hekel aan chemische of parfumgeuren.

Volgens studies is ongeparfumeerde klonterende kattenbakvulling met de consistentie van fijn zand voor de meeste katten de meest aantrekkelijke soort. Het is echter het beste om verschillende soorten te kopen en ze naast elkaar te leggen om je kat te laten kiezen; probeer strooisels, versnipperd papier, zaagsel, houtkorrels, en zelfs zand of vuil. Als je op een ander soort strooisel moet overschakelen, doe dat dan geleidelijk door telkens een beetje meer van het nieuwe product toe te voegen, tot je kat er aan gewend is.

Voorkeuren voor de kattenbak

Sommige katten, vooral oudere of te zware katten kunnen moeite hebben om in kattenbakken met hoge wanden te komen. Bedekte kattenbakken kunnen te opsluitend aanvoelen voor een gestresste kat, dus verwijder de hoezen tenzij je kat extreem schuw is. Ook al zijn plastic voeringen handig voor ons, sommige katten hebben er een hekel aan.

Katten zijn gewoontedieren, dus verplaats de kattenbak niet te veel. Als je een bak van zijn huidige plaats moet verplaatsen, doe dat dan geleidelijk (in extreme gevallen slechts een paar centimeter per dag) om je kat de tijd te geven zich aan te passen.

Plaatsing

Plaats de bakken op rustige plaatsen met enige privacy, uit de buurt van de voedsel- en waterstations van je kat. Vermijd druk bezochte plaatsen en lawaaierige ruimtes, zoals wasruimtes.

Vermijd het om kattenbakken in een kasthoek of in een beperkte ruimte te zetten, zoals tussen het toilet en de badkuip. Je kat kan denken dat er geen uitweg is uit zo’n hachelijke situatie. Plaats bakken op allerlei plaatsen om te zien wat het beste werkt. De kat zal de kattenbak gebruiken op de plaats waar hij of zij zich het veiligst voelt.

Schoonheid van de bak

Omdat katten kieskeurig zijn, zul je de kattenbakken zo schoon mogelijk willen houden om ze aan te moedigen ze te gebruiken. Sommige katten zullen een bak maar één keer gebruiken voor hij schoongemaakt moet worden, dus is het van cruciaal belang regelmatig te scheppen, vooral als je in een huis met meerdere katten woont.

Schrob de bakken minstens een keer per week met milde, weinig geurende zeep, en vaker als ze bijzonder populair zijn. In plaats van bleekmiddel of ammoniakhoudende producten te gebruiken, week je je dozen indien nodig in verdund azijnwater om geurtjes te verwijderen.

Kat plast in huis

Wat moet je doen als je kat er de voorkeur aan geeft zich op onhandige plaatsen te ontlasten?

Als je kat gewoon liever op andere plaatsen in huis “gaat”, zijn er enkele dingen die je kunt doen om hem weer de voorkeur te laten geven aan de kattenbak. Plaats om te beginnen een of meer aantrekkelijke en gemakkelijk toegankelijke kattenbakken. Om de geur te helpen elimineren, maak je de afgezette plaats grondig schoon met een reiniger, zodat je kat niet in de verleiding komt dezelfde plek opnieuw te gebruiken. Blokkeer dan de plek of leg er iets neer dat als afschrikmiddel dient. Katten zullen meestal niet ontlasten waar voedsel ligt, dus zet een bakje met een paar lievelingssnoepjes op het pas gereinigde tapijt of de vloer.

De ongepaste plekken afdekken met aluminiumfolie of plasticfolie kan ze ook zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Zorg ervoor dat je het gebied royaal bedekt. Als het gebied maar een 0,5 meter breed is, gebruik dan iets van minstens 1 meter breed om het te bedekken. Begin na een paar weken succes met het verwijderen van de bedekking op plaatsen waar de kat je niet lastig valt, en werk je geleidelijk naar de probleemplekken toe.

Het installeren van een buitencattery, waar je kat misschien liever zijn behoefte doet, is een andere optie die je kunt overwegen. Catteries zijn er in allerlei maten en vormen; je enige beperking is je verbeelding. Het kunnen grote open behuizingen zijn met planken en hokjes waar de katten kunnen ontspannen en spelen (en jij met ze), of kleine overdekte behuizingen die net groot genoeg zijn voor een kattenbak. Zorg ervoor dat je rekening blijft houden met de voorkeuren voor kattenbakken, de plaats ervan, en het schoonmaken.

Beste kattenbak

Wij hebben een artikel geschreven over onze favoriete kattenbakken. LEES HIER artikel over de beste kattenbak.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 85 Average: 4.7]