Katten aan elkaar laten wennen

Katten aan elkaar laten wennen
GPS trackers

Inhoudsopgave

Katten aan elkaar laten wennen ons stappenplan

Katten, zoals we allemaal weten, zijn felle territoriale wezens. Daarom is het belangrijk katten aan elkaar laten wennen. Wanneer het onderwerp van het introduceren van twee katten door de jaren heen ter sprake kwam, kreeg je voortdurend te horen, “Zet ze gewoon samen in een kamer en ze zullen het wel oplossen.” Werkt het? Soms, maar het is Russische Roulette voor katten. Ze zullen niet op magische wijze uitvinden hoe ze vrienden kunnen worden.

Een nieuwe kat in huis nemen daarentegen kan de territoriale trigger van uw bestaande kat activeren, wat vaak resulteert in oorlog. Dus, doe jezelf en je katten een plezier en volg dit stappenplan voor de meeste kans op een goede vriendschap.

Katten: Hoe ze te introduceren

1: Voorbereiding: Maaltijdplanning en eigenplek

Er zijn enkele belangijke stappen die je moet nemen voor je je nieuwe kat naar huis brengt, die je een belangrijk voordeel geven in het proces:

1.1. Niet vrij voeren

Zorg ervoor dat je je huidige kat hebt overgezet op een maaltijd-voedingsroutine in plaats van haar vrij te voeren. Dit is een belangrijke stap in de aanpak, en nergens is het belangrijker dan tijdens het introductieproces. Als deze etenstijden eenmaal vastliggen, maakt dat de weg vrij voor zowel je bestaande kat als je nieuwkomer om een gedeelde manier van zijn te delen: ze worden op dezelfde tijd gevoed, x aantal keren per dag. (Over deze gemeenschappelijke maaltijdtijd zo dadelijk meer.)

1.2. Apart basiskamp (chillplek)

Een basiskamp is een afgebakend gebied van je huis dat dient als het hart van het territorium van een kat. Bepaal dus eerst waar je het basiskamp voor de nieuwe kat gaat inrichten, zodat hij het gevoel heeft dat hij zijn eigen ruimte heeft. Dit kan de hoofd- of een logeerkamer zijn, een kantoor, of zelfs de badkamer als er geen andere mogelijkheid is. Door geuren te laten samenkomen zal de kat een thuisgevoel kunnen vestigen, zolang de menselijke geur sterk is.

Stap 2: Visuele toegang

Nu beide katten zich bewust zijn van de geur van de ander, is het tijd om ze toe te staan elkaar te zien. Het werk dat je tot nu toe gedaan hebt, heeft geleid tot voorspelbaar gedrag tussen de twee katten en een hartelijke (of tenminste tolerante) “geur handdruk”.

2.1 Een “buffer barrière” kiezen

De beste manier om de katten te introduceren aan elkaar is met een huisdierenhek of een hordeur.

2.2 De “Raising the Curtain” methode

Drapeer een deken over het hek of hang het met wasknijpers aan het scherm. Omdat je het gordijn in de loop van de tijd geleidelijk kunt “optrekken”, heb je een veel groter gevoel van controle over de mate van visuele toegang. Het gordijn stelt je in staat te beginnen met het absolute minimum aan visuele toegang. Voor veel katten maakt het hebben van een extra laagje veiligheid het verschil bij het leren kennen van hun nieuwe vriend.

Stap 3 – Eten, spelen en liefhebben

Het doel hier is om beide katten in dezelfde ruimte te krijgen, zonder enige vorm van barrière, en de zaken zo harmonieus mogelijk te houden gedurende steeds langere perioden. Dit is een uitbreiding van de “andere kant van de deur” oefening. Eerder vormde je gewoon een positieve associatie op basis van voedsel.

Bedenk dat beide katten in een gedeelde ruimte brengen zonder ze iets te doen te geven het slechtste is wat je kunt doen voor elke vorm van persoonlijke introductie. In dat onverstandige scenario wordt de andere kat hun “iets te doen”, en de “starende blik” verandert al snel in een “afknapper”.

Het kan gebeuren dat je deze sessie af en toe voortijdig moet beëindigen, en dat is prima. Het gaat erom de kamer te lezen op eventuele waarschuwingssignalen en klaar te staan om snel te handelen bij het introduceren van katten tijdens de Eet, Speel, vriendjes fase. Het is dus van kritiek belang dat je een plan klaar hebt voor het geval er een conflict ontstaat, en het is niet erg als dat gebeurt.

Hoe werkt het?

Eet, Speel, Vriendjes worden is een eenvoudig concept: Je brengt een kat in een kamer waar een andere kat al bezig is met een boeiende activiteit. En het is je taak ze zo lang mogelijk bezig te houden door traktaties, positieve versterking, spel, en liefde te gebruiken – en tegelijk het staren naar elkaar te vermijden.

Ik raad je aan met een partner te werken om je door dit proces te helpen:

1. Begin met één kat

Om te beginnen speel je met slechts één kat in de kamer. Houd haar belangstelling vast en houd haar in beweging… hetzij met voer of een speeltje.

2. Breng de andere kat binnen

Laat je partner rsutig de andere kat binnenbrengen en betrek hem er meteen bij. In een ideale wereld zou je de kat de ruimte in leiden met zijn lievelingsvoer of speeltje.

3. Behoud het “ritme”

Het belangrijkste aspect van het samenbrengen van de katten is het instellen en handhaven van een speelritme zodra ze de ruimte binnenkomen. Hier is de hulp van je partner van onschatbare waarde, want hij of zij kan werken om de andere kat op de sessie te richten terwijl jij je op de jouwe concentreert.

4. Einde van de sessie

De sessie wordt op een van twee manieren beëindigd: ofwel door de katten, ofwel door de mensen. Het spreekt vanzelf dat je altijd voor het laatste zou kiezen.

Eet, Speel, Vriendjes worden Einddoel

Gefeliciteerd, je bent zo goed als klaar als je eenmaal zeker bent in Eet, Speel, Vriendjes worden. Als je het kunt volbrengen zonder het voortijdig te moeten beëindigen, en het een ritueel geworden is dat deel uitmaakt van de dagelijkse routine. Van daaruit kun je de deur/hek barrière voor etenstijd opheffen en de sessie afsluiten door de katten aan de andere kant van de kamer te voeren.

De Checklist

Afsluiten van Onder- en Uitgangen:

De meeste gevechten beginnen met een achtervolging. Het jagen resulteert vaak in een kamer, een kast, of onder een bed of meubelstuk waarvan je nooit gedacht had dat het groot genoeg was voor één kat, laat staan voor twee. Controle over de ruimte betekent het afsluiten van de Onders [bedden of banken] en het afsluiten van de  deuren of doorgangen.

Bereid je Zichtblokkers voor

Een Zichtblokker is iets dat:

  • Waar de katten niet doorheen kunnen kijken
  • Stevig genoeg is dat je het tussen hen in kunt zetten en ze er niet doorheen kunnen breken
  • Hoog genoeg is dat je niet hoeft te bukken om het tussen de twee katten in te zetten.

Als je de katten zelfs met uitgeschakelde zichtblokkers niet kunt laten wijken, of als er ondanks je beste pogingen een gevecht uitbreekt, kan een dekentje een goede vriend zijn. Gooi het eenvoudig over een van hen heen, pak hem op en draag hem de kamer uit.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 121 Average: 5]