Teek bij kat

Teek bij kat
GPS trackers

Inhoudsopgave

Wat te doen met teken

Katten met toegang tot de buitenlucht kunnen blootgesteld worden aan teken. Teken staan bekend als “ectoparasieten”, wat uitwendige parasieten betekent, omdat ze buiten de gastheer leven. Ze hebben zich bij de gastheer ingebed (gebeten) om zich met het bloed te voeden. Een beet van teken kan huidirritatie veroorzaken. Ook kunnen katten ziekten over krijgen van teken, bijvoorbeeld bloedarmoede.

Katten kunnen tegen teken beschermd worden door een spray of een tekenband, met een tekenband hebben wij de beste ervaring. En dit lijkt het beste te werken. Je kan altijd extra informatie opvragen bij je dierenarts. Zelfs bij gebruik van een van deze producten is het belangrijk regelmatig de aanwezigheid van eventuele teken te controleren. Omdat deze producten niet 100% garantie beiden dat je kat geen teek meer kan krijgen.

Als je teken op je kat vindt, is het heel belangrijk dat je de teek verwijdert, en dat dit verwijderen correct gebeurt. Onjuist verwijderen kan tot gevolg hebben dat tekenbeten (die met microscopisch kleine weerhaakjes stevig vastzitten) in de kat achterblijven.

Omdat teken besmettelijke ziekten kunnen overbrengen, is het het veiligst om handschoenen, zoals latex of rubber handschoenen, te dragen bij het verwijderen van een teek. Er zijn speciale hulpmiddelen voor het verwijderen van teken verkrijgbaar, die verkocht worden bij winkels, en die het gemakkelijker maken om een teek veilig en met succes te verwijderen. Zoals onderstaande tekentang. Hiermee wordt het een stuk makkelijker om een teek te verwijderen van je kat.

Teek bij kat

De teek verwijderen

Volg de onderstaande adviezen om je te helpen een teek veilig te verwijderen; als je je ook maar enigszins zorgen maakt over het verwijderen, praat dan met je dierenarts voor hulp en advies.

Wees kalm

Wees altijd kalm, zacht en geruststellend over de kat.

Hulp

Zorg dat je hulp bij de hand hebt
Je kunt het handig vinden als iemand de kat vasthoudt terwijl je de teek verwijdert.

Alles in handbereik

Houd alles wat je nodig hebt bij je, zodat je snel kunt werken om het leed van je kat tot een minimum te beperken.

Houd je kat vast

Katten hebben graag alle vier de pootjes in contact met het oppervlak waar ze op staan, dus zorg ervoor dat dit het geval is. Als iemand je helpt, moet die de kat zachtjes rond de voorpoten en schouders vasthouden, met de onderarmen het lichaam zachtjes in bedwang en de rug van de kat tegen de buik van de helper.

Verwijder je teek

Bij teekverwijderaars worden instructies geleverd; volg ze zorgvuldig op. Hieronder hebben we een filmpje geplaatst van MSD Animal Health met een duidelijke uitleg.

Schoonmaken

Maak de plaats van de beet schoon met zout water.

Weggooien van de teek

Ontdoe je van de teek door hem met vloeipapier te pletten om contact met tekenvocht (dat besmettelijk kan zijn) te vermijden en hem veilig weg te gooien, bv. door het toilet door te spoelen.

De kat bewaken

Houd de plaats van de beet goed in de gaten voor tekenen van infectie of irritatie, en op het gedrag van je kat voor tekenen van ziekte. Als je je ergens zorgen over maakt, vraag dan advies aan de dierenarts.

Tip: Vertoont je kat raar gedrag na een tekenbeet? Ga dan zeker even langs de dokter.

Bron: icatcare

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]