Kat blijft miauwen

kat blijft miauwen
GPS trackers

Inhoudsopgave

Mijn kat blijft maar Miauwen, onze oplossingen!

Katten miauwen om verschillende redenen. Als kittens jong zijn, miauwen ze naar hun moeder als ze het koud hebben, honger hebben of bang zijn. Ze leren andere manieren om te vocaliseren en met andere katten om te gaan als ze ouder worden, meestal door te miauwen of te sissen. Miauwen is de voornaamste manier waarop een volwassen kat met jou en andere mensen communiceert. Als je kat echter de hele tijd miauwt, kan dat een grote ergernis worden.

Als je je voortdurend afvraagt: “Waarom miauwt mijn kat?” Ben je hier op de juiste plaats.

De eerste stap om je kat te laten stoppen met miauwen is vaststellen waarom je kat miauwt. Een kat die om aandacht miauwt zal een andere reactie vereisen dan een kat die miauwt van de pijn.

Hier volgen enkele van de meest voorkomende redenen waarom katten onophoudelijk miauwen, en tips om een kat te laten stoppen met zo veel miauwen.

Ze zijn eenzaam en willen graag met je praten

Het probleem

Als je kat lange perioden alleen thuis doorbrengt, kan ze eenzaam worden. Hoewel katten niet de meest sociale dieren zijn, genieten ze bij gelegenheid wel van gezelschap. Je kat kan je begroeten als je thuiskomt of onophoudelijk miauwen als ze de kamer binnenloopt. Sommige katten vinden het leuk zich voor te doen als mensen en zelfs mee te doen aan gewone gesprekken.

De oplossing

Om haar te kalmeren laat je wat katten speeltjes liggen waarmee ze kan spelen als je weg bent. Je kunt een kitty condo kopen, maar ook interactief speelgoed. Je kunt ook een vogelvoederhuisje voor haar favoriete raam zetten om vogels aan te trekken en urenlang vermaak te bieden, of een katten video op YouTube afspelen.

Ze hebben honger

Het probleem

Huilt je kat voortdurend als er iemand de keuken binnenkomt? Zelfs als het niet haar gebruikelijke etenstijd is, bedelt ze waarschijnlijk om voedsel. Als sommige katten geloven dat het tijd is om gevoerd te worden, kunnen ze extreem vocaal worden.

De oplossing

Je kat geen eten geven als ze miauwt. Wacht in plaats daarvan tot ze stil is voor je haar voerbak neerzet. Als ze huilt, geef haar dan geen traktaties. Ze zal uiteindelijk beseffen dat stil zijn betekent dat het tijd is om te eten. Je kunt ook een automatische voederbak gebruiken, die elke dag op een vooraf bepaalde tijd een portie voer afgeeft.

Ze willen opgemerkt worden

Het probleem

Sommige katten miauwen als ze je aandacht willen. Katten vinden het prettig om bij mensen in de buurt te zijn en kunnen beginnen te miauwen als ze willen dat je met ze speelt of ze aait. Is je kat aan het mekkeren om aandacht? Geef haar alleen aandacht als ze stil is om te voorkomen dat ze voortdurend miauwt. Kijk weg of stop met wat je aan het doen bent als ze weer begint te miauwen.

De oplossing

Negeer je kat niet. Je kat wil graag tijd met je doorbrengen! Elke dag heeft ze quality time nodig om te spelen, te verzorgen, en te kletsen. Maak tijd voor je huisdier, of ze nu naar je miauwt of niet.

Ze hebben een medisch probleem of zijn gestrest.

Het probleem

Allerlei ziekten en kwalen kunnen je kat hongerig, dorstig of pijnlijk maken, met overmatig miauwen tot gevolg. Slechts twee voorbeelden van zulke medische aandoeningen zijn een nierziekte en een overactieve schildklier. Ook stress kan het miauwen van een kat doen toenemen. Als je onlangs verhuisd bent, een nieuw gezinslid hebt toegevoegd, of een andere grote levensverandering hebt doorgemaakt, kan je kat zich gestrest voelen, waardoor ze meer gaat miauwen.

De oplossing

Dit kan een ernstig probleem zijn. Als je vermoedt dat je kat in fysieke of emotionele nood verkeert, maak dan een afspraak met je dierenarts voor een grondig onderzoek. Die kan je advies geven over hoe je je angstige katje kunt kalmeren of een uitgebreid behandelplan opstellen om de pijn van je kat te verlichten.

Ze worden oud

Het probleem

Naarmate katten ouder worden, kunnen ze cognitieve stoornissen en geestelijke verwarring ontwikkelen. Ze kunnen, net als bejaarden, gemakkelijk gedesoriënteerd raken. Dit kan ertoe leiden dat een kat vaker huilt, vooral ’s nachts.

De oplossing

Als je kat ’s nachts gedesoriënteerd raakt, kan een nachtlampje haar helpen zich meer op haar gemak te voelen. Dit probleem wordt echter het best aangepakt met de hulp van een dierenarts. Die kan zien of het miauwen van je kat door veroudering veroorzaakt wordt. Ze kunnen ook medicijnen voorschrijven om haar met haar symptomen te helpen.

Ze willen zich voortplanten

Het probleem

Als je kat niet gesteriliseerd of gecastreerd is, kan ze heel luidruchtig zal zijn over haar verlangen om zich voort te planten. Vrouwtjeskatten zijn vaak luider dan mannetjeskatten. Ze jammeren als ze krols zijn (ongeveer een keer per maand), en mannetjes jammeren als ze een krolse poes ruiken. Beiden kunnen echter uiterst lastig zijn om mee te leven. 

De oplossing

Laat je kat steriliseren of castreren om dit soort miauwen te vermijden.

Conclussie

Je kunt je kat helpen haar probleem op te lossen als je weet waarom ze miauwt. Misschien moet je tijd maken om met haar te spelen of een afspraak met de dierenarts maken. Maar met deze gids zul je een eind kunnen maken aan het voortdurende miauwen van je kat.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 113 Average: 4.5]