Inhoudsopgave
De Bengaal
De Bengalen zullen nooit rustig genoemd worden. Het zijn atleten: wendbaar en sierlijk met een sterk, gespierd lichaam, als een kat die eruit ziet alsof hij in de jungle zit.
In feite zijn Bengaalse katten, ondanks hun wilde uiterlijk, nogal dol op hun mensen. Dat gezegd hebbende, hebben ze ook veel energie en een leuke, speelse kant. Ze willen actief blijven, en ze hebben een huis nodig dat bij hun energie past.
Als je aan de Bengaalse bewegingsbehoeften kunt voldoen, heb je een slimme, liefdevolle kat die je scherp kan houden.
Lees hieronder de volledige lijst met kenmerken van het Bengaalse kattenras!
Bengaal kosten
Een bengaal met stamboom kost snel tussen de €1500-2000. Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen. Zonder stamboom kosten ze tussen de 750-1000 echter adviseren wij altijd om te kiezen voor een kat met stamboom. Hier worden vaak veel voorkomende ziektes door uitgesloten.
Eventuele aankopen
Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.
- Kittenvoer (Speciale brokjes tot 1 jaar)
- Gps tracker voor katten (raak ze nooit meer kwijt)
- Interactief kattenspeelgoed (uren lang speelplezier)
- Katten veertjes
- Kattenluik met Chiplezer (krijg geen ongewilde katten binnen)
- Krabmeubel
- Kattentuigje
- Drinkfontein
- Verzekering voor je kat
Levensverwachting
10 tot 16 jaar
Lengte
42 to 55 cm, zonder staart
Gewicht
3,5kg - 7,5kg
Oorsprong
Usa
- Familie kat 85%
- Verharing 35%
- Makkelijk te kammen 80%
- Speelsheid 75%
- Kabaal maker 40%
- Kindvriendelijk 65%
- Intelligentie 70%
- Om gaan met andere huisdieren 67%
Geschiedenis
Met zijn opvallende gevlekte vacht en grote formaat lijkt de Bengaal op een wilde kat op de jacht, maar hoewel een van zijn voorouders een kleine, wilde Aziatische luipaardkat is, is het door en door een huiskat.
De Bengaal ontleent zijn naam aan de wetenschappelijke naam van de Aziatische luipaardkat, Felis bengalensis. Ze zijn ontstaan door kruisingen tussen Aziatische luipaardkatten – die in de jaren vijftig en zestig in dierenwinkels konden worden gekocht – en huiskatten. Jean Mill, een fokker in Californië, was de eerste die zo’n kruising maakte, maar niet omdat hij een nieuw ras wilde creëren. Ze had een luipaardkat gekocht en liet haar gezelschap houden met een zwarte kat zodat ze niet eenzaam zou zijn. Tot haar verbazing, omdat ze niet had gedacht dat de twee soorten zouden paren, bleken de kittens te zijn en hield Mill een gevlekte poes.
Ongeveer op hetzelfde moment kruiste Dr. Willard Centerwall Aziatische luipaardkatten met huiskatten op de Loyola Universiteit. De luipaardkatten waren resistent tegen het katachtige leukemie-virus, dus de onderzoekers waren geïnteresseerd in de vraag of de eigenschap kon worden doorgegeven aan de hybride nakomelingen.
Verschillende fokkers zijn geïnteresseerd geraakt in het ontwikkelen van katten en een beter ras maken. Molen was slechts één van hen. Door veranderingen in haar leven had ze het fokken van katten opgegeven, maar ze was klaar om opnieuw te beginnen. Ze had enkele van de hybriden van Dr. Centerwall aangeschaft en was op zoek naar geschikte mannetjes om mee te fokken. Een van hen was een oranje korthaar dat ze in India vond en de andere was een bruin gevlekte tabby uit het asiel. Bengalen worden nu beschouwd als een en dezelfde met huiskatten, en elke Bengaal die wordt gekocht moet door minstens vier generaties worden verwijderd van elke wilde bloedlijn voorouder.
De eerste kattenvereniging die Bengaal erkende, was de International Cat Association, die het ras in 1983 de experimentele status verleende, gevolgd door een volledige erkenning in 1991. Bengalen zijn ook erkend door de American Cat Fans Association, de Canadese Cat Association en de United Feline Organization.
Bengaalse katten zijn zo gewild dat een Britse vrouw in 1990 meer dan 50.000 dollar betaalde voor haar bengaalse kat, een verdubbeling met de “Rolls Royce” van katachtigen.
Karakter van de Bengaal
De Bengaal is zeer actief en zeer intelligent. Dit maakt het leuk om mee te leven, maar soms kan het ook uitdagend zijn. In het algemeen is de Bengaal een zelfverzekerde, spraakzame, vriendelijke kat die altijd alert is. Niets ontsnapt aan zijn aandacht. Hij houdt ervan om spelletjes te spelen, inclusief apporteren, en hij is een tovenaar in het leren van trucs. Verveelde bengaalse katten kunnen ook wat sloop gewoontes aannemen, zoals: het aan- en uitzetten van lichten, het vissen van viezigheid uit de afvoer, en vernielen van je gordijnen.
De Bengaal staat erom bekend niet bang voor water te zijn. Hierdoor kunnen Aquarium- en vijvervissen door zijn poten in gevaar komen. Hij houdt ook van klimmen en is vaak te vinden op het hoogste punt dat hij kan bereiken in zijn huis. Puzzelspeelgoed dat zijn intelligentie op de proef stelt werkt goed.
Op zeldzame momenten dat hij niet op kroonluchters zwaait of in je zwembad zwemt, zal de liefhebbende Bengaal graag op je schoot zitten.
Gezondheid
Zowel stamboomkatten als katten van gemengde rassen hebben uiteenlopende gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Bengalen zijn over het algemeen gezond, maar de volgende ziekten zijn in het ras gezien:
- Distale neuropathie, een aandoening van het zenuwstelsel die zwakte veroorzaakt. Het kan al op de leeftijd van 1 jaar bij Bengalen voorkomen. Gelukkig herstellen veel katten op eigen kracht, al is het wel een paar keer teruggevallen.
- Flat-chested kittensyndroom, een misvorming die kan variëren van licht tot ernstig. Kittens die volwassen worden, vertonen meestal geen tekenen als ze eenmaal volwassen zijn.
- Heupdysplasie, die in ernstige gevallen kreupelheid kan veroorzaken
Hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van hartziekte die bij sommige rassen erfelijk is. - Patellaire luxatie, een erfelijke ontwrichting van de knieschijf die kan variëren van licht tot ernstig. Ernstige gevallen kunnen met een operatie worden verzacht.
Progressieve netvlies-atrofie, een degeneratieve oogziekte.
Verzorging
Poets je tanden om aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de hoeken van de ogen af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik een apart doekje voor elk oog, zodat je geen risico loopt op het verspreiden van een infectie. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan af met een watje of een zacht, vochtig doekje dat is bevochtigd met warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.
Houd je kattenbak brandschoon. Katten zijn heel specifiek over de hygiëne van het toilet, en een vuile kattenbak kan ervoor zorgen dat ze andere plaatsen in huis gaan gebruiken.
Het is een goed idee om Bengaal als kat in huis te houden om hem te beschermen tegen ziektes die door andere katten worden verspreid, aanvallen van honden, en andere gevaren voor buitenkatten, zoals aangereden worden door een auto. Het binnenshuis houden van de Bengaalse kat beschermt ook de lokale vogels en wilde dieren tegen deze fanatieke jager. Als het mogelijk is, bouw je Bengalen een groot buitenverblijf waar zei veilig kunnen springen en klimmen. Bengalen die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die zo’n mooie kat wil hebben zonder daarvoor te betalen.
Vacht verzorging
De korte, dikke vacht van Bengalen is gemakkelijk te verzorgen met wekelijkse kammen om dood haar te verwijderen en huidvetten te verspreiden. Een bad is zelden nodig.
Kinderen & andere huisdieren
De actieve en sociale Bengaal is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en kattenvriendelijke honden. Hij zal net zo goed apporteren als elke andere apporteerder, leert gemakkelijk trucjes en houdt van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem beleefd en met respect behandelen. Hij is slim genoeg om uit de weg te gaan van de peuters, maar houdt van schoolgaande kinderen omdat ze een match zijn voor zijn energieniveau en nieuwsgierigheid. Niets maakt hem bang, zeker geen honden, en hij maakt graag vrienden met hen als ze hem geen problemen geven. Stel altijd huisdieren voor, zelfs andere katten, langzaam en in een gecontroleerde omgeving.
Zoals veel actieve katten hebben bengals een hoge prooidrift en moeten ze niet vertrouwd worden met kleinere dieren zoals: hamsters, kleinere konijnen en cavia’s.