Hypoallergene katten

hypoallergene katten
GPS trackers

Inhoudsopgave

Hypoallergene katten

Als je allergisch bent voor katten, zou je denken dat je er nooit aan kan beginnen. Dat is toch logisch, nietwaar? Allergieën hebben een invloed op je leven, dus hoe kan het dat iemand die allergisch is voor katten er toch een kan hebben? De voornaamste oorzaak van allergie voor katten is het glycoproteïne dat bekend staat als Fel D1, dat geproduceerd wordt door talgklieren onder de huid en, in mindere mate, aanwezig is in het speeksel van katten. Een kat werpt voortdurend minuscule deeltjes huidschilfers in de omgeving, en bij het borstelen brengen ze speeksel over op de vacht, dat dan rond het huis wordt uitgestrooid, wat allergieën veroorzaakt bij de vatbaren. Mensen met allergieën hebben een overgevoelig immuunsysteem. Hun lichaam verwart onschadelijke dingen – zoals kattenhuidschilfers – met gevaarlijke indringers en valt ze aan als bacteriën of virussen. De symptomen van een allergie zijn de bijwerkingen van een allergeen of prikkelaanval op je lichaam.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van een kattenallergie kunnen zich in een paar minuten ontwikkelen, of het kan uren duren voor ze verschijnen. Ze omvatten:
  • Netelroos of uitslag op je borst en gezicht
  • Rode ogen, die jeuken.
  • Roodheid van de huid waar de kat gekrabd, gebeten of gelikt is
  • Lopende, jeukende en verstopte neus.
  • Niezen
Als je er niet zeker van bent dat je een allergie voor katten hebt, kun je om een allergietest vragen. Dit houdt ofwel een lapjesproef voor de huid in, ofwel een bloedtest.

Top 7 Hypoallergene katten

We hebben in willekeurige volgorde een lijst opgesteld van katten die hyppoallergeen zijn. Bij deze zou iemand met een katten allergie dus geen hinder moeten ervaren. Echter kan het altijd zijn dat jij als persoon er toch last van hebt. Je kan altijd meer uitleg vragen bij je eigen arts.

1. Balinees (Balinese)

Vaak de “langharige Siamees” genoemd, lijkt de Balinees een onwaarschijnlijke kandidaat voor een hypoallergene kat. Ontwikkeld in de Verenigde Staten als een eigen ras, is het een natuurlijke spontane mutatie van het Siamese gen. Met alle charme en schoonheid van de Siamees heeft de Balinees het extra voordeel van een uniek zijdeachtige, angora-achtige vacht.

hypoallergene katten

2. Javanees

Zeer intelligent, beweeglijk, speels en atletisch, is de Javaan een prachtig gezinshuisdier. Het ras, een andere langharige variëteit van de Siamees, werd ontwikkeld uit de basis van Siamese, Colorpoint en Balinese katten en is uiterst populair. Ze zijn graag “behulpzaam” en volgen je overal waar je gaat, en de kans is groot dat ze bij elke gelegenheid in je bed sluipen (geen goed idee voor iemand met allergieën). Hoewel niet zo luidruchtig als de Siamees, heeft de Javaan nog steeds dezelfde mening en zal hij je precies vertellen wat hij denkt.

hypoallergene katten

3. Devon Rex

Devon Rex’s heeft oversized oren en een elfengezicht met grote, ondeugende ogen. Deze aanbiddelijke combinatie geeft alleen maar een vermoeden van de waanzinnige persoonlijkheid binnenin – plezierig, ontspannen, sociaal en een beetje duivels. Intens trouw bezit de Devon Rex bijna hond-achtige eigenschappen en wil bij je zijn wanneer dat maar mogelijk is.

hypoallergene katten

4. Siberische kat

De gespierde, krachtige Siberische kat is uiterst beweeglijk en kan grote afstanden en hoogten afleggen. Intelligent ras, waarvan bekend is dat het een probleem oplost om te krijgen wat het wil en goed overweg kan met kinderen, andere katten en katvriendelijke honden. Van de Siberische kat wordt gedacht dat ze de laagste Fel D1 niveaus produceert.

hypoallergene katten

5. Cornish Rex

Cornish Rexen hebben een zachte, golvende, geribbelde vacht zonder dekharen, zodat ze niet verharen zoals andere katten. Ze hebben zeer weinig verzorging nodig en zullen hun haren niet door het hele huis laten slingeren. Slank en atletisch met gebogen contouren, gewelfde rug en superzacht haar, de Cornish Rex is een fijne kat waar je meteen verliefd op zult worden.

hypoallergene katten

6. Sphynx

De Sphynx is lange tijd een ‘go to’ kat geweest voor mensen met allergieën, maar hij is niet strikt “hypoallergeen”. Als eerste haarloze kat die speciaal voor die eigenschap werd gefokt, hebben ze unieke kenmerken: ze missen een vacht. Extreem warm om aan te raken, hebben ze de bijnaam “warmwaterkruik” verdiend. Verzorging is geen probleem, maar ze moeten wel regelmatig afgesponsd worden om vette afscheidingen te verwijderen.

hypoallergene katten

7. Blauwe Rus

De fonkelende, zilverkleurige vacht en schitterende groene ogen van de Blauwe Rus trekken onmiddellijk de aandacht. Intelligent en speels zijn ze een heerlijk gezinshuisdier en gevoelig voor de stemming van hun eigenaar om je bij de deur te begroeten, te gaan zitten om je te troosten, of een speeltje te halen om mee te spelen. De Blauwe Rus komt van nature voor in Rusland, en daardoor heeft zijn vacht zich aangepast aan het barre klimaat. De dichte dubbele vacht helpt je beschermen tegen allergenen, omdat ze meer dicht bij de huid van de kat vasthoudt, in plaats van ze af te zetten. Hierdoor produceert dit ras lage D1 gehaltes.

hypoallergene katten

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 92 Average: 5]