Blauwe rus

Blauwe rus
GPS trackers

Inhoudsopgave

De Blauwe rus

Het elegante en toch gespierde lichaam van de Russische Blauwe leidde ertoe dat een kattenrechter hem uitriep tot “Doberman Pincher of Cats”.

Blauwe rus kosten

Een blauwe rus met stamboom kost al snel tussen de €500 en €1000. Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. 

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Levensverwachting

10 tot 15 jaar

Lengte

38 cm to 45 cm, zonder staart

Gewicht

3kg - 7kg

Oorsprong

Rusland

  • Familie kat 98% 98%
  • Verharing 25% 25%
  • Makkelijk te kammen 80% 80%
  • Speelsheid 85% 85%
  • Kabaal maker 65% 65%
  • Kindvriendelijk 75% 75%
  • Intelligentie 70% 70%
  • Om gaan met andere huisdieren 80% 80%

Geschiedenis

Zoals bij zoveel kattenrassen is er weinig bekend over de oorsprong van de Blauwe Rus. Hij komt waarschijnlijk uit Rusland – zijn dikke vacht is zeker die van een kat uit koudere klimaten – en hij wordt beschouwd als een natuurlijk ras, wat betekent dat Nature hem heeft gemaakt, niet een fokprogramma door mensen. De ontwikkeling van de Blauwe Rus als ras vond echter vooral plaats in Groot-Brittannië en Scandinavië, beginnend in de late negentiende eeuw, toen het fokken van katten een populaire activiteit werd.

De Blauwe Rus maakte zijn eerste verschijning op het wereldtoneel van de fancy cat op een tentoonstelling van katten die in 1875 in het Londense Crystal Palace werd gehouden. Hij kreeg het label Aartsengel Kat, omdat hij naar verluidt van het Russische eiland Aartsengel kwam, nam hij het op tegen andere katten van verschillende soorten. Een krantenbericht van de show beschreef de Russische blauwe kat als “zeer knap” en “bijzonder harig”. Andere vroege namen die het ras kende waren Maltese en Foreign Blue.

De Britse kattenliefhebber, Mrs. Carew-Cox, begon de katten te importeren in 1890 en ze te fokken en te showen rond de eeuwwisseling. Ze beschreef ze als een korte, zilverkleurige vacht, grote oren, brede ogen en magere gezichten, een lieve, intelligente persoonlijkheid – kortom, ongeveer hetzelfde als het ras van vandaag. In 1912 was het een feit dat de katten in een eigen klas konden worden geshowd in plaats van samen.

De Tweede Wereldoorlog maakte bijna een einde aan de race. Zeer weinig katten overleefden de jaren, en Britse en Scandinavische fokkers wendden zich tot andere rassen, voornamelijk Siamees en Brits Blauw, om hun bloedlijnen te doen herleven. Door de invloed van de Siamees ontwikkelden de katten een extremer uiterlijk en veranderde de textuur van hun vacht. Het heeft jaren geduurd voordat het ras terugkeerde naar zijn oorspronkelijke uiterlijk. Dit werd bereikt door het combineren van Britse bloedlijnen, die de nadruk legden op de zilveren vacht en Scandinavische bloedlijnen, waarvan bekend was dat ze katten met helderblauwe ogen fokten. Het resultaat was het gematigde type Blauwe Rus dat we vandaag de dag zien.

Het ras werd voor het eerst geïmporteerd naar de Verenigde Staten in 1900, maar pas na de Tweede Wereldoorlog begonnen Amerikaanse fokkers hun eigen lijnen van geïmporteerde katten te ontwikkelen in 1947. Tegenwoordig zijn het populaire showkatten.

Karakter van de Blauwe Rus

Dit ras heeft de reputatie een zachte, rustige kat te zijn, een beetje verlegen, maar krijg niet het verkeerde idee. Deze kat mag dan een terughoudend karakter hebben, maar hij houdt van spelen (vooral van apporteren) en vindt het leuk om te springen of te klimmen naar hoge plaatsen waar hij op zijn gemak mensen en situaties kan bestuderen voordat hij een beslissing neemt over de vraag of hij zich ermee wil bemoeien. Gasten krijgen zijn onmiddellijke aandacht niet en mogen hem niet zien tenzij hij besluit dat ze zijn aandacht waardig zijn, maar hij is altijd loyaal aan familieleden, vooral aan zijn favoriete persoon, die hen door het huis volgt. De Blauwe Rus is een gevoelige kat die niet graag genegeerd en gekwetst wordt als hij niet dezelfde genegenheid heeft die hij geeft. Gebrek aan aandacht kan hem angstig of bang maken.

Terwijl de Russian Blue van je gezelschap houdt, is hij in staat om zich overdag te vermaken terwijl je aan het werk bent. In tegenstelling tot sommige actieve, intelligente rassen is hij niet destructief, maar beweegt hij zich met de voorzichtigheid van een Russische ballerina door het huis. Zijn subtiele gevoel voor humor en handigheid zullen je altijd blijven vermaken als je thuis bent. Hij heeft een sterk gevoel van eigenwaarde, en hij houdt er niet van om zich te vermaken.

Dit is een kat die zijn best doet in een rustige, stabiele omgeving. Hij houdt niet van verandering, en het is vooral belangrijk voor hem dat het eten op tijd komt. Reken erop dat hij ’s morgens een trouwe wekker is, niet zodat je te laat op werk bent, maar zodat hij geen maaltijd mist.

Als je de tijd neemt om een relatie met de Blauwe Rus te ontwikkelen, zal je beloning een diepe band met deze liefhebbende kat zijn.

Blauwe rus

Gezondheid

Zowel stamboomkatten als katten van gemengde rassen hebben uiteenlopende gezondheidsproblemen die van genetische aard kunnen zijn. De Russische Blauwe is echter over het algemeen gezond. De grootste zorg van de eigenaar is waarschijnlijk de grote eetlust van deze kat, die hem in een mum van tijd van lief naar een kleine duivel kan veranderen.

Verzorging

De dichte vacht van Russian Blue moet twee keer per week worden gekamd om het dode haar te verwijderen en de huidolie te verspreiden. Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip je nagels om de paar weken. Een bad wanneer de kat aan het verharen is, zal helpen om overtollig haar sneller te verwijderen.

Houd de kattenbak brandschoon. Dit ras geeft bijzonder veel om de hygiëne in de badkamer.

Het is een goed idee om dit ras te houden als een kat die alleen binnenshuis is, om hem te beschermen tegen ziektes die door andere katten worden verspreid, aanvallen van honden en andere gevaren die buitenkatten lopen, zoals aangereden worden door een auto. Katten die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die zo’n mooie kat wil hebben zonder ervoor te betalen.

Kleur van de vacht & Kammen

De rasstandaard van de Cat Fanciers Association voor de Russisch-Blauwe roept op tot een gladde, middelgrote wigvormige kop met een stompe snuit. De grote oren zijn breed aan de basis met spitse punten, waarvan de binnenkant is gevoerd met een dunne, doorschijnende huid, en de ronde, felgroene ogen staan wijd uit elkaar. Een lange, slanke hals is verdeeld in hoge schouderbladen en een stevig, gespierd, fijn lichaam bedekt met een korte, dikke dubbele vacht met een glanzende textuur die vaak wordt beschreven als vergelijkbaar met die van een zeehond of bever. Als je je vingers door een Russische blauwe vacht zou laten lopen, zouden de patronen die ze hebben gemaakt blijven staan. Het lichaam wordt ondersteund door lange poten die op kleine, licht afgeronde pootjes zijn gezet met pads van rozeachtige lavendel. De staart is lang, maar staat in verhouding tot het lichaam.

Het Blauwe rus valt op door de kleur van zijn vacht. Voor de onbekenden ziet hij er misschien grijs uit, maar in kattermen is hij een gelijkmatige, felblauwe kleur met zilverkleurig haar waardoor hij lijkt te schitteren. 

Kinderen & andere huisdieren

Russische Blues zijn tolerant ten opzichte van kinderen die hen vriendelijk en respectvol behandelen. Ze zullen zelfs de onhandige pootjes van de peuters verdragen, alsof ze inzien dat er geen kwaad kan, en als het nodig is, lopen ze weg of klimmen ze buiten hun bereik om te ontsnappen aan het vastgebonden zijn aan het hoofd. De geduldige en zachtaardige Russische Blauw moet echter altijd beschermd worden tegen een ruwe behandeling, dus let altijd op heel jonge kinderen als ze de kat willen aaien.

Russisch Blauw accepteert ook andere dieren, waaronder honden, zolang ze niet worden opgejaagd of bedreigd. Laat huisdieren langzaam en onder gecontroleerde omstandigheden kennismaken met elkaar om ervoor te zorgen dat ze leren om met elkaar om te gaan.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 111 Average: 5]