Devon Rex

Devon Rex
GPS trackers

Inhoudsopgave

Devon Rex complete beschrijving

De Devon Rex is een ras met een uitgesproken uiterlijk. De grote ogen, de korte snuit, de prominente jukbeenderen, en de grote, laag aangezette oren geven het ras een duidelijk elfachtig uiterlijk. De Devon is een middelgrote kat met een zachte, golvende vacht en een middelmatig fijn frame. De vacht heeft een aparte textuur omdat de mutatie die verantwoordelijk is voor zijn golvende vacht in geen enkel ander ras gekweekt wordt.

Devon Rex

Devon rex kosten

Een Devon rex kost tussen de €500-900.

Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Vraag bij de rasvereniging naar erkende fokkers.

Naast de kosten om een kat te kopen moet je rekening houden met het kopen van spullen voor je kat zoals een krabpaal, katten voerbak, leuke speeltjes, kattenmand en een kattenbak. Ook moet je rekening houden met dierenarts kosten en voer. De jaarlijkse kosten komen al snel op 300-400 euro per jaar. Om de dierenartskosten deels op te vangen kan je kijken naar een verzekering voor je kat.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar katten flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’.

Levensverwachting

9 tot 15 jaar

Lengte

35 tot 45 cm, zonder staart

Gewicht

2.1kg - 4.5kg

Oorsprong

Devon, Engeland

  • Familie kat 85% 85%
  • Verharing (Rui periode) 10% 10%
  • Makkelijk te kammen 80% 80%
  • Speelsheid 84% 84%
  • Kabaal maker 22% 22%
  • Kindvriendelijk 95% 95%
  • Intelligentie 78% 78%
  • Om gaan met andere huisdieren 80% 80%

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief kunnen zijn voor dit ras, zijn katten individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

De Devon Rex kan teruggevonden worden tot 1960 naar één enkele kat. De vader van het Devon ras leefde bij een verlaten mijn in de buurt van Buckfastleigh, een stadje in Devon, zuidwest Engeland, grenzend aan Cornwall, de geboorteplaats van de Cornish Rex. Als naam werd Devon Rex gekozen. In 1968 werd de eerste Devon in de Verenigde Staten ingevoerd. ACFA was de eerste Amerikaanse vereniging die de Devon voor kampioenschap aanvaardde in 1972.

Karakter

Devons worden wel vergeleken met elfen en natuurlijk, ruimtewezens vanwege hun jumbo grote satelliet-oren, grote ondeugende ogen, en etherische verschijning. Mensen prijzen de speelse “poedelkat”, zoals het ras liefkozend genoemd wordt, als mensgerichte knuffelbeesten die niets liever doen dan ’s avonds tegen je aankruipen en je ’s morgens wakker maken met knuffels, kusjes, en aanhankelijk gespin. Omdat de Devon minder verhaart dan andere rassen, kun je bovendien lekker tegen elkaar aankruipen zonder je zorgen te maken over een laag kattenhaar. Behalve hun krullende vacht zijn er nog veel meer redenen om een Devon te nemen. Hun trouw, toewijding, speelsheid, moed en intelligentie onderscheiden hen van andere rassen, om een paar eigenschappen te noemen die ze tot een goede keuze maken voor kattenliefhebbers. Devons zijn schootzitters, staartkwispelaars, en speelgoedbewaarders. Ze hebben een sterk gevoel voor nieuwsgierigheid en willen graag deel uitmaken van wat je ook aan het doen bent, of dat nu aardappels schillen voor het avondeten is of een snelle douche nemen. Je Devon zal in de badkuip springen voor hij droog is, alleen maar om te zien wat je aan het doen was; een beetje water zal je Devon’s nieuwsgierigheid niet tegenhouden, evenmin als zijn verlangen om steeds aan je zijde te zijn.

Gezondheid

Stambomen en gemengde rassen hebben beide last van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Toch zijn Devon Rex over het algemeen gezond.

Verzorging

De golvende vacht van de Devon is eenvoudig te verzorgen. Verzorg de vacht voorzichtig om te voorkomen dat de tere haren breken. In veel gevallen is gewoon met de hand over de vacht strijken voldoende. Het beste aan een Devon Rex vacht is dat hij niet veel verhaart, en de vacht is fijn genoeg dat hij niet op kleding of meubels te zien is.

In bad is zelden nodig, tenzij de kat wit is of veel wit op haar vacht heeft. Als die katten niet regelmatig gebaad worden, kunnen ze een viezig uiterlijk krijgen. Na een bad droogt de vacht snel.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Hoewel dagelijkse gebitsverzorging de voorkeur verdient, is wekelijks poetsen te verkiezen boven niets. Om eventuele afscheiding te verwijderen, veeg je dagelijks de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek. Om verspreiding van infectie te voorkomen, gebruik je voor elk oog een apart deel van het doekje. Onderzoek de oren eens per week. Als ze vuil lijken, maak ze dan schoon met een watje of een zachte vochtige doek die in warm water gedoopt is. Wattenstaafjes moeten vermeden worden omdat ze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Onderhoud een brandschone kattenbak. Devon Rex is, zoals alle katten, erg kieskeurig wat badkamerhygiëne betreft.

De Devon Rex voelt warm aan, maar hij is altijd op zoek naar warmte. Als jij het koud hebt, heeft hij het waarschijnlijk ook koud. Koop hem een mooie trui of twee om hem warm te houden.

Je kunt een Devon Rex het beste als een binnenshuis levende kat houden om hem te beschermen tegen ziektes die door andere katten verspreid worden. Bouw, indien mogelijk, een groot buitenverblijf voor je Devon Rex waar hij veilig kan springen en klimmen. Als je Devon Rex een buitenverblijf heeft waarin hij kan zonnen, smeer hem dan in met kat-veilige zonnebrandcrème om zonnebrand te voorkomen.

Uiterlijk

Met zijn grote oren, hoge jukbeenderen, en opvallende ogen wordt van de Devon vaak gezegd dat hij een elfachtig uiterlijk heeft. Zijn meest onderscheidende kenmerk is echter zijn zachte, golvende vacht. Zijn gebogen lichaam begint met zijn hoofd, dat een gewijzigde wigvorm heeft met bolle rondingen die de buitenrand van zijn oorlellen, jukbeenderen, en snorharen vormen. Devons hebben grote, wijd uitgespreide, ovaalvormige ogen en grote oren die laag op het hoofd staan.

Een “rex” vacht is zacht en fijn, zonder harde beschermharen die kenmerkend zijn voor de meeste kattenvachten. De vacht op het lichaam van de kat is het dikst op de rug, de flanken, de staart, de poten, het gezicht, en de oren. Sommige Devons hebben losse, ruige krullen, terwijl andere een dunne, suedelachtige vacht hebben. Het haar op de bovenkant van de kop, hals, borst en buik van de kat is iets minder dicht en kan donsachtig lijken, maar de kat mag nooit kale plekken hebben. Strijk de vacht glad met je hand om gegolfde golven te maken. Ze is verkrijgbaar in elke genetisch mogelijke kleur, patroon, of combinatie van kleuren en patronen, waaronder effen wit.

Tenzij de kat stiekem te veel snacks heeft gegeten, is het middelgrote lichaam van een Devon bedrieglijk slank. Zijn lichaam moet stoer en gespierd zijn. De poten zijn lang en slank, met kleine, ovale pootjes die ze ondersteunen. Een lange, fijne staart met korte vacht.

Devon Rex

TIP: Controleer je kat regelmatig op teken, vlooien en of wormen.

Kinderen & andere huisdieren

De sociale en actieve Devon Rex is een uitstekende keuze voor gezinnen met kinderen en honden die graag met katten spelen. Hij kan apporteren met elke retriever, leert snel kunstjes, en geniet van de aandacht van kinderen die hem beleefd en met respect behandelen. Introduceer huisdieren geleidelijk en onder gecontroleerde omstandigheden om ervoor te zorgen dat ze leren samenleven.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 52 Average: 5]