Sphynx katten

Sphynx katten
GPS trackers

Inhoudsopgave

Sphynx katten complete beschrijving

Sphynx katten werden genoemd naar de Egyptische legendarische sfinx. Ondanks hun vorstelijke verschijning zijn het speelse katten die zich af en toe meer als honden dan als katten gedragen. Ze lijken misschien de huisdieren van de farao’s, maar ze zijn eigenlijk van Canadese oorsprong.

Sphynxen vallen op tussen andere huisdieren door hun gebrek aan vacht of haar, wat ongewoon is bij de meeste zoogdieren. Als het even kan, liggen deze niet-bontharige katachtigen het liefst languit te zonnen voor warmte. Ze zijn geweldige knuffelmaatjes en slapen het liefst met hun baasje onder de dekens.

Devon Rex

Sphynx kosten

Een Sphynx kost tussen de €750 en €1500.

Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Vraag bij de rasvereniging naar erkende fokkers.

Naast de kosten om een kat te kopen moet je rekening houden met het kopen van spullen voor je kat zoals een krabpaal, katten voerbak, leuke speeltjes, kattenmand en een kattenbak. Ook moet je rekening houden met dierenarts kosten en voer. De jaarlijkse kosten komen al snel op 300-400 euro per jaar. Om de dierenartskosten deels op te vangen kan je kijken naar een verzekering voor je kat.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar katten flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’.

Levensverwachting

9 tot 15 jaar

Lengte

35 tot 45 cm, zonder staart

Gewicht

2.1kg - 4.5kg

Oorsprong

Devon, Engeland

  • Familie kat 85% 85%
  • Verharing (Rui periode) 10% 10%
  • Makkelijk te kammen 80% 80%
  • Speelsheid 84% 84%
  • Kabaal maker 22% 22%
  • Kindvriendelijk 95% 95%
  • Intelligentie 78% 78%
  • Om gaan met andere huisdieren 80% 80%

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief kunnen zijn voor dit ras, zijn katten individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

De haarloze Sphynx is een voorbeeld van een kattenras dat bij toeval evolueerde. Elizabeth, een zwart-witte huiskat in Toronto, Canada, beviel van een haarloos kitten als gevolg van een genetische mutatie. Elizabeth’s eigenaresse herkende Prune, de naam van het kitten, als enige in zijn soort en zette zich aan een poging om hem te reproduceren. Hij werd gefokt de Devon Rex, samen met andere haarloze kittens die in het midden tot het eind van de jaren 1970 geboren werden. Omdat het haarloosheidsgen recessief is, waren sommige van de nakomelingen haarloos, terwijl andere een vacht hadden.

Volgens The International Cat Association stond het ongewone ras aanvankelijk bekend als Canadian Hairless Cats voor de fokkers zich op de naam Sphynx vestigden, een verwijzing naar het massieve kalkstenen beeld in de Egyptische woestijn, dat in de loop van millennia door erosie door wind, zand en water glad gesleten is.

Karakter

Het is maar goed dat de Sphynx graag aandacht trekt, want hij trekt die overal waar hij gaat. Hij is gevoelig voor menselijke aandacht en gaat tot het uiterste voor een lach. Zijn slagzin is “Kijk naar mij!” Omdat hij graag mensen ontmoet, is hij gemakkelijk te hanteren door dierenartsen of wie dan ook, en het is niet ongewoon dat een Sphynx een therapiekat wordt.

Als hij niet overladen wordt met aandacht van zijn aanbiddende fans, is de nieuwsgierige en energieke Sphynx zijn omgeving aan het verkennen, in zijn kattenboom aan het klimmen of op een andere manier hoge plaatsen aan het opzoeken, een insect aan het achtervolgen, of kattenkwaad aan het uithalen. Hij geniet van plaag- en puzzelspeelgoed dat zijn atletisch vermogen en intelligentie op de proef stelt.

Dit is een hele gezellige kat. Als je overdag weg bent, zal de Sphynx het op prijs stellen een metgezel te hebben in de vorm van een andere Sphynx, een kat, of zelfs een hond. Hij geniet van het gezelschap en, wat belangrijker is, van iemand om mee te knuffelen om warm te blijven. Hij houdt ervan vastgehouden te worden, en je kunt erop rekenen dat hij bij je slaapt, waarschijnlijk onder de dekens.

Gezondheid

Stamboomkatten en gemengde katten hebben beide last van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Toch zijn Sphynxen over het algemeen in goede gezondheid.

Verzorging

Ondanks zijn kaalheid heeft een Sphynx minstens evenveel verzorging nodig als een harige kat, zo niet meer. Hun huid moet gehydrateerd worden met een zachte, geurvrije lotion of olie, en ze moeten een keer per week in bad om te voorkomen dat ze vettige vlekken achterlaten op je meubels en kleding. Spoel grondig met een zachte babyshampoo of vochtinbrengende shampoo, met speciale aandacht voor de plooien van de rimpels. Je Sphynx kitten baden als hij jong is zal hem leren baden te aanvaarden, en soms zelfs leuk te vinden. Babydoekjes houden hem schoon tussen het baden door.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Hoewel dagelijkse gebitsverzorging de voorkeur verdient, is wekelijks poetsen te verkiezen boven niets. Om eventuele afscheiding te verwijderen, veeg je de ooghoeken dagelijks af met een zachte, vochtige doek. Om verspreiding van infectie te voorkomen, gebruik je voor elk oog een apart deel van het doekje. Onderzoek de oren eens per week. Als ze vuil lijken, maak ze dan schoon met lauw / warm water. Wattenstaafjes moeten vermeden worden omdat ze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Onderhoud een brandschone kattenbak. Sphynxen zijn, net als alle andere katten, erg kieskeurig over badkamerhygiëne.

De Sphynx voelt warm aan, maar hij mist een vacht om hem warm te houden. Als jij het koud hebt, heeft hij het waarschijnlijk ook koud. Koop hem een mooie trui of twee om hem warm te houden.

Het is het beste een Sphynx als een binnenshuis levende kat te houden om hem te beschermen tegen ziekten die door andere katten verspreid worden. Als je Sphynx een buitenverblijf heeft waar hij kan zonnebaden, gebruik dan kat-veilige zonnebrandcrème om zijn huid tegen zonnebrand te beschermen.

Uiterlijk

De Sphynx, met zijn kaalheid en rimpels, wordt soms lelijk gevonden, maar alleen door mensen met een beperkt begrip van schoonheid. Mensen worden tot hem aangetrokken vanwege zijn ongewone lichaamsvorm en emotionele warmte die hij uitstraalt.

Het harde, gespierde lichaam van de Sphynx, kan glad zijn of bedekt met een fijn, zacht dons. Bont kan ook op de neus, tenen, oren, en staart voorkomen. De lichaamstemperatuur van een Sphynx is niet hoger dan die van andere katten, maar dat lijkt wel zo omdat er geen vacht is om als isolatie te dienen.

Een brede borstkas en een goed afgeronde buik geven hem de indruk dat hij zich tijdens het eten te goed heeft gedaan, maar hij mag geen overgewicht hebben. Stevige, gespierde poten, gezet op ovale poten met lange, slanke tenen ondersteunen het lichaam. De dikke voetkussentjes van de Sphynx wekken de indruk dat hij op “luchtkussens” loopt. De zweepachtige staarten zijn lang, slank en soepel. Van een Sphynx wordt gezegd dat hij een leeuwenstaart heeft als hij een kleine pluk vacht op het uiteinde van zijn staart heeft. Sphynx kittens zijn zwaar gerimpeld, maar de rimpels strijken glad naarmate ze groeien, hoewel sommige gedurende het hele leven van de kat blijven bestaan. Een Sphynx mag niet zo gerimpeld zijn dat het zicht of andere functies erdoor worden belemmerd.

De kop van de Sphynx is een gewijzigde wigvorm, iets langer dan breed, met prominente jukbeenderen, grote oren, en grote, citroenvormige ogen.

Wit, zwart, rood, chocolade, lavendel, verschillende tabby patronen en pointed zijn allemaal beschikbaar voor de Sphynx. De kleur is zichtbaar in het pigment van de huid en ook in het haar dat de kat heeft, en kan soms moeilijk te onderscheiden zijn.

TIP: Controleer je kat regelmatig op teken, vlooien en of wormen.

Kinderen & andere huisdieren

De actieve en sociale Sphynx is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en katvriendelijke honden. Hij leert gemakkelijk kunstjes en houdt van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem beleefd en met respect behandelen. Hij leeft vreedzaam samen met honden en andere katten. Introduceer huisdieren altijd langzaam en in gecontroleerde omstandigheden om te zorgen dat ze leren met elkaar om te gaan.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 62 Average: 5]