Siamese kat

Siamese kat
GPS trackers

Inhoudsopgave

De Siamese kat

De verfijnde Siamese kat ziet er spannend uit het mooie ‘masker’ wat hij lijkt te dragen.

Deze poes is aanhankelijk aan je thuis situatie en praat graag. Als je een Siamese kat thuis hebt, bereid je dan voor op lange gesprekken.

Speelduur is ook een must voor de Siamees, dus zorg voor actief speelgoed dat je helpt bij het moe maken van je katje als je van plan bent om een van deze katachtigen in huis te halen. Dit houdt je kat gezond en geeft je de mogelijkheid om samen quality time door te brengen, wat de band versterkt.

Bekijk hieronder alle kenmerken van het Siamese kattenras!

Siamese kat kosten

Een Siamese kat met stamboom kost tussen de €500 en €1000. Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Vraag bij de rasvereneging naar erkende fokkers.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Levensverwachting

8 tot 15 jaar

Lengte

38 to 50 cm, zonder staart

Gewicht

3kg - 6kg

Oorsprong

Thailand

 • Familie kat 80% 80%
 • Verharing 45% 45%
 • Makkelijk te kammen 75% 75%
 • Speelsheid 95% 95%
 • Kabaal maker 65% 65%
 • Kindvriendelijk 75% 75%
 • Intelligentie 75% 75%
 • Om gaan met andere huisdieren 80% 80%

Geschiedenis

De Siamese kat is al eeuwenlang bekend in Thailand (voorheen Siam). Oude manuscripten geven de katten weer, maar ze werden pas eind negentiende eeuw in het Westen gezien toen ze op de Crystal Palace Cat Show in Londen werden getoond. Niet iedereen hield van hun ongewone uiterlijk, maar ze werden al snel modieuze huisdieren. Rond de eeuwwisseling, zo niet eerder, waren ze ook populair in de Verenigde Staten. President Rutherford B. Hayes (1877-1881) en zijn vrouw Lucy waren de ontvangers van een Siamese kat die in 1878 door David B. Sickels, V.S. naar hen werd gestuurd. Een brief van Sickels met details over het geschenk wordt bewaard in het Rutherford B. Hayes Presidential Center in Fremont, Ohio.

Tegenwoordig zijn de Siamezen er in veel verschillende kleuren en patronen, waaronder tabby-stippen en rookstippen.

De Siamees zelf is een natuurlijk ras, wat betekent dat het oorspronkelijke puntpatroon het resultaat is van een genetische mutatie. Het ras heeft bijgedragen aan het ontstaan van vele andere rassen, waaronder de Balinese, Oosterse, Himalaya, Perzische, Tonkinese en Havana Brown.

Alle kattenverenigingen zijn erkend door de Siamees. De International Cat Association erkent ook de Thai, die beschreven is als de oorspronkelijke vorm van de inheemse puntkat van Thailand. De katten worden in Thailand Wichienmaat genoemd. Sommige mensen noemen het een ouderwetse Siamees. Hij deelt de puntige vacht en de dominante persoonlijkheid van de Siamees, maar heeft een gematigder lichaamstype.

Karakter van de Siemees

“Als je wilt, zijn we Siamees. Wij zijn Siamees als jullie het niet leuk vinden”. De lijnen, gezongen door twee lange Siamese katten in Lady en de Vagebond, geven perfect uitdrukking aan de Siamese persoonlijkheid. Misschien wel het belangrijkste om te weten over deze katten is dat ze spraakzaam (miauwen veel) zijn. Ze gaan je precies vertellen wat ze denken, met een luide stem, en ze verwachten dat je op hun advies let en er naar handelt. Siamese katten zijn erg dol op hun mensen. Ze houden ervan om “behulpzaam” te zijn en ze zullen je volgen en elke beweging die je maakt in de gaten houden. Als je gaat zitten, ligt de Siamees op je schoot en ligt hij ’s nachts bij je in bed.

Krijg geen Siamees je niet van geluid houd. Aan de andere kant, als je het leuk vindt om iemand te hebben om de hele dag mee te praten, kan de Siamees je beste vriend zijn. Wees er maar zeker van dat je tijd hebt om met deze veeleisende, sociale kat door te brengen. Siamezen houden er niet van om lang alleen te zijn, en als je overdag werkt, kan het slim zijn om er twee te krijgen, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden. Mochten ze alleen zijn vinden ze het heerlijk om in een kattenmandje te liggen.

De Siamees is erg slim, wendbaar, atletisch en houdt van spelen. Hij houdt zijn drukke brein actief met puzzelspeelgoed en zijn lichaam met teaserspeelgoed waar hij op kan jagen en een grote bomen waar hij in kan klimmen. Laat hem nooit zonder enige vorm van vermaak achter, of je komt waarschijnlijk thuis om te ontdekken dat hij je huis heeft verbouwd.

Kies een Siamese kat als je er naar uitkijkt om tijd met je kat door te brengen en met hem te communiceren. Het is een trouwe en liefhebbende kat.

Siamese kat

Gezondheid

Zowel stamboomkatten als katten van gemengde rassen hebben uiteenlopende gezondheidsproblemen die van genetische aard kunnen zijn. Problemen die de Siamees kunnen treffen zijn onder andere de volgende:

 • Amyloïdose, een ziekte die optreedt wanneer een type eiwit, amyloïde genaamd, wordt afgezet in de organen van het lichaam, voornamelijk de lever in de Siamees.
 • Astma/bronchiale ziekten
 • Aangeboren hartafwijkingen zoals aortavernauwing

Verzorging

De korte, fijne vacht van Siamese is gemakkelijk te verzorgen met wekelijkse kammen om dood haar te verwijderen en huidvetten te verspreiden. Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Naast het tandenpoetsen is het belangrijk dat er altijd vers water voor je kat beschikbaar is. Je kan zorgen voor vers water met bijvoorbeeld een drinkfontein voor katten. Een drinktfontein zorgt ervoor dat het water blijft stromen hierdoor vinden katten het vaak lekkerder. Daarnaast word het water ook nog eens gefiltert.

Het is een goed idee om een Siamees als alleenstaande kat binnenshuis te houden om hem te beschermen tegen ziektes die door andere katten worden verspreid, aanvallen van honden en andere gevaren die buitenkatten lopen, zoals aangereden worden door een auto. Siamezen die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die zo’n mooie kat wil hebben zonder daarvoor te betalen. Mocht je kat nou wel veel buiten zijn? Dan kan het ooit slim zijn om je kat te wassen. Hierdoor zorg je ervoor dat niet heel je huis onder zit en je kat zich erna weer goed schoon kan houden.

TIP: Controleer je kat regelmatig op teken, vlooien en of wormen.

Vermaken van de Siamese kat

Dit ras vindt het geweldig om te spelen. En het liefst samen met jou! Je kan hierbij denken aan een speeltje met een veertje, balletjes of misschien een laser. Heb jij geen idee waar je moet beginnen? Wij hebben van alles getest (Met onze kat Kiki) en een lijst van onze top 11 leukste kattenspeeltjes voor jou uitgezocht!

Vacht kleur en kenmerken

Hoe de Siamees eruit ziet hangt af van de rasstandaard van elke organisatie. De meeste kattenverenigingen roepen de Siamees op om een slank maar gespierd lichaam te hebben met lange lijnen. De ongewoon grote oren zijn breed aan de basis en wijzen naar de punt, waardoor ze dezelfde driehoekige vorm hebben als de kop. De middelgrote amandelvormige ogen zijn altijd diep, helder blauw. Het lichaam wordt vaak beschreven als buisvormig en wordt ondersteund door lange, slanke poten met achterpoten die hoger zijn dan de voorpoten. De Siamees loopt op kleine, slanke, ovale poten en zwaait met een lange, dunne staart naar een fijne punt.

De korte siamees heeft een fijne textuur. Bij de Cat Fanciers Association is hij verkrijgbaar in vier kleuren: een seal point, een bleke fawn tot een crèmekleurig lichaam met diepbruine zegels en diepbruin neusleder en pootkussentjes; een chocolade stip, een ivoorkleurig lichaam met melkchocoladekleurige stippen en kaneelroze neusleder en pootkussentjes.

De International Cat Association staat een reeks kleuren toe die verder gaan dan de vier puntkleuren die door de CFA worden erkend. Ze omvatten tabby-punten, rode stippen, crèmekleurige stippen, zilveren tabby stippen, rookstippen en particolor stippen.

De Traditional Cat Association erkent twee soorten Siamezen, de Traditional en de Classic, die er allebei heel anders uitzien dan de moderne Siamezen die door de CFA, TICA en andere kattenverenigingen worden erkend.

Kinderen & andere huisdieren

Actief en sociaal Siamees is de ideale keuze voor gezinnen met kinderen en kattenvriendelijke honden. Hij zal net zo goed apporteren als elke andere apporteerder, leert gemakkelijk trucjes en houdt van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem beleefd en respectvol behandelen.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 92 Average: 4.8]