Ragdoll

Ragdoll
GPS trackers

Inhoudsopgave

De Ragdoll

Met positieve versterking leren Ragdoll katten snel en kunnen ze zowel trucjes als goed gedrag zoals krabben oppakken.

De Ragdoll kat is een allround beste vriend van allemaal. Ze houden van volwassenen en kinderen – en ze kunnen redelijk goed overweg met andere huisdieren.

De liefdevolle Ragdoll zal zelfs hun mensen aan de deur begroeten als ze thuiskomen. Als je op zoek bent naar een metgezel, kun je geen betere keuze vinden dan een van deze makkelijke katachtigen.

Ragdoll kosten

Een Ragdoll met stamboom kost minimaal €1500. Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Zonder stamboom kosten ze tussen de 750-1000 echter adviseren wij altijd om te kiezen voor een kat met stamboom. Hier worden vaak veel voorkomende ziektes door uitgesloten.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Levensverwachting

10 tot 17 jaar

Lengte

43 to 53 cm, zonder staart

Gewicht

4,5kg - 9kg

Oorsprong

Usa, Californie

 • Familie kat 98% 98%
 • Verharing 80% 80%
 • Makkelijk te kammen 65% 65%
 • Speelsheid 65% 65%
 • Kabaal maker 55% 55%
 • Kindvriendelijk 80% 80%
 • Intelligentie 45% 45%
 • Om gaan met andere huisdieren 80% 80%

Geschiedenis

Ragdolls behoren tot de jongere broers en zussen in de familie van de kattenrassen. Deze Katten werden voor het eerst ontwikkeld in de jaren 60 door fokker Ann Baker in Riverside, Californië. Baker’s stamboom bestond uit Josephine, een langharige huiskat, en verschillende andere langharige katten van onbekende afkomst die ze bezat of vond in haar buurt.

Baker heeft gekozen voor katten met een zachte, rustige persoonlijkheid, een groot formaat en mooie lange vacht, gekenmerkt door het Himalaya-patroon, de naam van de “punten” die op Siamees-achtige katten te zien zijn. Het resultaat was een kat die ze de Ragdoll noemde vanwege de neiging om vrolijk in de armen te fladderen van iedereen die hem oppakte. Later zouden ook Perzen, Burmans en Birma kunnen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Ragdoll.

Baker maakte veel ongewone beweringen over de ontwikkeling van katten, waaronder buitenaardse invloed, CIA-experimenten en infusies van menselijke genen, maar dat is alles wat ze zijn: beweringen, zonder basis in feite. Andere mensen zijn ook begonnen met het fokken van Ragdolls. Zij braken met Baker en vormden de Ragdoll Fanciers Club International, met als doel het ras te normaal te maken en erkenning te krijgen in de kattenregisters.

De Cat Fanciers Association begon met de registratie van katten in 1993 en gaf hen volledige erkenning in 2000. De meeste registers erkennen nu het ras, waaronder de American Cat Fans Association en de International Cat Association. Ragdolls worden niet gekruist door een ander ras.

Karakter van de Ragdoll

In tegenstelling tot veel andere katten, vallen Ragdolls op omdat ze in de armen vallen van iedereen die ze vasthoudt. Ze houden van hun mensen, begroeten ze bij de deur, volgen ze rond het huis, springen in de schoot of knuffelen in het bed wanneer ze de kans krijgen. Ze leren vaak om te komen als ze worden opgeroepen of om speelgoed op te halen dat naar hen wordt gegooid.

Het woord dat het meest gebruikt wordt om ze te beschrijven is volgzaam, maar dat betekent niet dat ze inactief zijn. Ze vinden het leuk om met speelgoed te spelen en zich bezig te houden elke gezinsactiviteit. Met een positieve versterking in de vorm van lof en voedselbeloningen als ze iets doen wat je leuk vindt, leren Ragdolls snel en kunnen ze zowel trucjes oppakken als goed gedrag zoals krabben. Met een klein, lief stemmetje doen ze je denken aan een maaltijd of vragen ze om te aaien, maar ze zijn niet overdreven luidruchtig.

Ragdolls hebben mooie manieren, en ze zijn makkelijk om mee te leven. Je gaat een Ragdoll vinden op je bank of bed, maar over het algemeen niet veel hoger dan dat. In plaats van het hoogste punt in een kamer, blijft hij liever op hetzelfde niveau met zijn mensen.

Ragdoll

Gezondheid

Zowel stamboomkatten als katten van gemengde rassen hebben uiteenlopende gezondheidsproblemen die van genetische aard kunnen zijn. Problemen die de Ragdoll kunnen beïnvloeden zijn onder andere de volgende:
 • Hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van hartziekte die van Ragdolls wordt geërfd. Er is een op DNA gebaseerde test beschikbaar om katten te identificeren die een van de mutaties dragen die de ziekte veroorzaken.
 • Verhoogd risico op calciumoxalaatblaasstenen
 • Het voorspellen van de FIP (katachtige infectieuze buikvliesontsteking)

Verzorging

Poets de tanden om aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip je nagels om de paar weken. Veeg de hoeken van je ogen af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik een apart doekje voor elk oog, zodat je geen risico loopt op het verspreiden van een infectie. Controleer je oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan af met een watje of een zacht, vochtig doekje dat is bevochtigd met warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd de Ragdoll kattenbak schoon. Katten zijn heel specifiek over de hygiëne van de badkamer, en een schone kattenbak helpt om de vacht schoon te houden. Over kattenbakken gesproken, een grote kat als de Ragdoll heeft een doos nodig die supergroot is, zodat er voldoende ruimte is om zich om te draaien en te hurken.

Ragdolls gaan meestal door een aantal groeispurten als ze volwassen worden. Ze kunnen aan en uit gaan tot de kat vier jaar oud is. Laat je niet voor de gek houden door het dikke kussen op je buik, dat is een eigenschap van het ras. Totdat je er zeker van bent dat ze hun volwassen grootte hebben bereikt, zorg er dan voor dat ze altijd voldoende voedsel tot hun beschikking hebben gehad om hun groei te stimuleren.

Het is een goed idee om de zachtaardige Ragdoll als een alleen binnenkat te houden om hem te beschermen tegen aanvallen van honden, ziektes die zich verspreiden door andere katten, en andere gevaren waar buitenkatten mee te maken krijgen, zoals aangereden worden door een auto. Ragdolls die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die zo’n mooie kat wil hebben zonder ervoor te betalen.

Vacht verzorging

De matig lange vacht van Ragdoll heeft weinig ondervacht, wat betekent dat hij minder snel gaat klitten, maar dat betekent niet dat katten niet verzorgd hoeven te worden. Kam het twee keer per week met een roestvrijstalen kam om dode haren te verwijderen die kunnen gaan klitten. Zorg ervoor dat je de vacht goed kamt op de poten, vooral daar waar de poot het lichaam raakt, waar de kans op matten het grootst is. Een rubberen borstel maakt de huid glad nadat je hem gekamd hebt en verwijdert eventuele losse haren. Als je zachtaardig bent en niet aan haar haren trekt, zal je Ragdolls genieten van de aandacht die ze van je krijgen tijdens het verzorgingsseizoen.

Merk op dat zowel seizoensveranderingen als hormonale schommelingen bij onveranderde katten de lengte van de vacht kunnen beïnvloeden. In de winter zal de vacht op zijn hoogtepunt zijn. Ragdolls die gezwollen of gecastreerd zijn, hebben meestal het hele jaar door een weelderige vacht, omdat ze niet de hormonale schommelingen hebben die bij onveranderde katten voorkomen.

Controleer de staart op stukjes poep die aan de vacht vastzitten en maak deze schoon met een babydoekje. Bad een Ragdoll als dat nodig is, die kan variëren van een paar weken tot een paar maanden. Als zijn vacht vettig aanvoelt of als zijn vacht er vettig uitziet, heeft hij een bad nodig.

Kinderen & andere huisdieren

De relaxte Ragdoll is perfect geschikt voor het gezinsleven. Hij spreidt zelden zijn klauwen tijdens het spelen, en hij vindt het meestal niet erg om zich te verkleden, op een kinderwagen te rijden of te gast te zijn op een theekransje. Door hun grote omvang zijn de mannetjes een bijzonder goede keuze voor gezinnen met kinderen.

Natuurlijk moet je altijd voor jonge kinderen zorgen om ervoor te zorgen dat ze de kat niet kwellen. En bij een kat van deze grootte is het essentieel om kinderen te leren hoe ze een kat moeten ondersteunen, met één arm onder de voorpoten en één onder de achterpoten. Houd nooit een Ragdoll met de achterkant vast.

Hij leeft ook graag met andere katten en katvriendelijke honden, dankzij zijn vriendelijke instelling. Laat huisdieren langzaam en onder gecontroleerde omstandigheden kennismaken met elkaar, zodat ze leren om met elkaar om te gaan.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 169 Average: 4.9]