Maine Coon

Maine Coone
GPS trackers

Inhoudsopgave

De Maine Coone

Maine Coon is van oorsprong afkomstig uit Maine, waar ze populaire muizen vangers en boerderijkatten waren in de 19e eeuw.

Het eerste wat je waarschijnlijk zal opvallen is dat Maine Coons groot zijn, echt groot! In feite behoort het record voor ’s werelds langste huiskat tot de Maine Coon.

Ze zijn aanhankelijk, ze zijn makkelijk in de omgang maar hebben hun jachtinstinct behouden, voor het geval je een goede muizen jager nodig hebt. 

Bekijk hieronder alle kenmerken van het Maine Coon kattenras!

Maine Coone kosten

Een Maine coone met stamboom kost tussen de €600 en €1000. Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Vraag bij de rasvereneging naar erkende fokkers.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Levensverwachting

9 tot 15 jaar

Lengte

30 to 45 cm, zonder staart

Gewicht

5,8kg - 10kg

Oorsprong

Maine, USA

 • Familie kat 98% 98%
 • Verharing 45% 45%
 • Makkelijk te kammen 75% 75%
 • Speelsheid 70% 70%
 • Kabaal maker 40% 40%
 • Kindvriendelijk 80% 80%
 • Intelligentie 75% 75%
 • Om gaan met andere huisdieren 80% 80%

Geschiedenis

De Maine Coon is, zoals de naam al aangeeft, afkomstig uit Maine, waar het ras al in het begin van de 19e eeuw bekend stond als de populaire kat, boerderijkat en jager. Ze zijn een natuurlijk ras en er is weinig bekend over hun afkomst. Sommigen zeggen dat de Vikingen ze naar Noord-Amerika brachten. Anderen zeggen dat ze afstammen van langharige katten van Marie Antoinette. Zeekapiteins hebben misschien langharige katten meegebracht die toen met lokale kortharige katten werden gedekt. Eén ding is zeker: de Maine Coon is niet het resultaat van een paring tussen een kat en een wasbeer, ook al suggereren de bruine vacht en de harige geribbelde staart dat het biologisch onmogelijk is. De gelijkenis is echter hoe het “Coon” deel van hun naam aan de katten is gegeven. In feite werden Maine Coons, die geen brown tabby vacht hadden, Maine Shags genoemd.

De eerste gepubliceerde verwijzing naar de Maine Coon dateert uit 1861 en ging over een zwart-witte kat met de naam Captain Jenks of the Horse Marines. Een vrouwelijke Maine Coon werd in 1895 op een kattenshow in Madison Square Garden uitgeroepen tot Beste Kat. In Boston en New York waren de inheemse katachtigen populair op kattenshows en toen de Cat Fanciers Association in 1908 werd opgericht, was de vijfde geregistreerde kat de Maine Coon met de naam Molly Bond. Maar de invasie van glamoureuze Perzische en exotische Siamese katten uit Engeland rond de eeuwwisseling betekende het einde van de populariteit van Maine Coon voor ongeveer vijf decennia. In de jaren zestig werd het beter en in 1968 werd de Maine Coon Breeders and Fanciers Association opgericht. Vandaag de dag behoren deze grote, mooie katten tot de meest populaire rassen ter wereld. Maar wat natuurlijk telt is dat ze de officiële staatskat van Maine zijn.

Karakter van de Maine Coone

De goedmoedige en sympathieke Maine Coon is geschikt voor vele levensstijlen en persoonlijkheden. Ze houden ervan om bij mensen te zijn en ze hebben de gewoonte om ze te volgen, maar ze zijn niet in nood. Ze zijn blij om aandacht te krijgen als je hun kant op gaat, maar als je het druk hebt, houden ze graag toezicht op je doen en laten. Ze zijn meestal geen schootkat, maar ze zijn graag dicht bij je.

Ze behouden ook hun vaardigheden als jager. Er zijn geen knaagdieren veilig in het huis waar de Maine Coon verblijft. Zelfs als je geen muizen hebt om te achtervolgen, houden ze hun vaardigheden scherp door op speelgoed te jagen en ze te grijpen met hun grote poten. De Maine Coon vindt het ook leuk om kleine ballen, speelgoed of wattenstaafjes achterna te rennen en te grijpen. Ze kunnen net zo goed klimmen als elke andere kat, maar ze blijven meestal liever op de grond. Daar ligt immers hun taak (jagen). Ze zijn ook erg slim en leren graag trucjes of spelen puzzelspelletjes die hun hersenen uitdagen.

Maine Coone

Gezondheid

Zowel stamboomkatten als katten van gemengde rassen hebben uiteenlopende gezondheidsproblemen die van genetische aard kunnen zijn. Problemen die de Maine Coon kunnen treffen zijn onder andere de volgende:

 • Heupdysplasie, die in ernstige gevallen kreupelheid kan veroorzaken.
 • Hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van hartaandoening die is overgeërfd van Maine Coons. Er is een op DNA gebaseerde test beschikbaar om katten te identificeren die een van de mutaties dragen die de ziekte veroorzaken.
 • Polycystische nierziekte, een langzaam progressieve erfelijke nierziekte die kan leiden tot nierfalen.
 • Spinale spieratrofie, een genetische aandoening die de skeletspieren van de romp en de ledematen aantast. Er is een test beschikbaar voor de identificatie van dragers en aangetaste kittens.

Kenmerken

Een Maine Coon is een grote, ruige kat met een gladde, ruige vacht die er uitziet alsof ze een hele dag op een boerderij kunnen slapen in alle weersomstandigheden. Inderdaad, ze zijn gebouwd voor dit soort werk in het barre Maine klimaat, en hun rasstandaard weerspiegelt hun erfgoed, wat vraagt om een middelgrote tot grote kat met een goed geproportioneerd lichaam dat gespierd en breedbladig is. Maine Coon heeft grote, middelgrote poten en grote, ronde poten, goed behaard, die in de winter als “sneeuwschoenen” dienen.

De zware vacht is korter op de schouders, langer op de buik en britsen (lange vacht op de bovenste achterpoten), met een voorkraag en een lange, harige staart die met een groet zwaait. Het middelmatig brede hoofd is iets langer dan het brede hoofd en heeft een squarish snuit. De grote oren zijn breed aan de basis. De grote expressieve ogen zijn groen, goudkleurig, groenig-goud of koper. Witte of tweekleurige Maine Coons kunnen blauwe of oneven ogen hebben.

Het brown tabby patroon komt zo vaak voor bij dit ras dat veel mensen niet weten dat Maine Coons in elke andere kleur of patroon kunnen komen. Het zal hen verbazen dat Maine Coons in effen kleuren voorkomen, zoals zwart, rood of wit, alle tabby-kleuren en -patronen, tweekleuren zoals blauw en wit of rood en wit.

Verzorging

Ondanks de lengte van de vacht van de Maine Coon heeft hij een zijdeachtige textuur die niet gemakkelijk mat wordt – als je het regelmatig kamt. Het is gemakkelijk te verzorgen door twee keer per week te kammen om het dode haar te verwijderen en de huidolie te verdelen. Handige verzorgingstools zijn een roestvrijstalen kam om klitten te verwijderen en een zogenaamde “grooming rake” om dode ondervacht te verwijderen, die klitten veroorzaakt als hij niet wordt verwijderd. Gebruik het voorzichtig, vooral bij de maag en op de staart. Controleer de staart op stukjes poep die aan de vacht vastzitten en maak deze schoon met een babydoekje. Bad een Maine Coon als dat nodig is, dit kan variëren van een paar weken tot een paar maanden. Als hun vacht vettig aanvoelt of hun vacht er vettig uitziet, hebben ze een bad nodig.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels om de paar weken. Veeg de hoeken van de ogen af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik een apart doekje voor elk oog, zodat je geen risico loopt op het verspreiden van een infectie. Controleer de oren wekelijks. Zien ze er wat viezig uit? Pak dan een washandje met lauw water. Haal de viezigheid uit de ooghoeken.

Houd de Maine Coon kattenbak schoon. Katten zijn heel specifiek over de hygiëne van de badkamer, en een schone kattenbak helpt om de vacht schoon te houden.

Het is een goed idee om de Maine Coon als kat voor binnenshuis te houden om ze te beschermen tegen ziektes die door andere katten worden verspreid, aanvallen van honden. 

Kinderen & andere huisdieren

De vriendelijke, ontspannen Maine Coon is de perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en kattenvriendelijke honden. Ze houden van de aandacht die ze krijgen van kinderen die hen beleefd en respectvol behandelen, en ze vinden het niet erg om verkleed te gaan of een ritje te maken in een kinderwagen.

Ze zijn ook blij om met kattenvriendelijke honden te leven, dankzij hun vriendelijke karakter. Laat huisdieren langzaam en onder gecontroleerde omstandigheden kennismaken met elkaar om ervoor te zorgen dat ze leren om met elkaar om te gaan.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 190 Average: 5]