Burmees

GPS trackers

Inhoudsopgave

De Burmees

De Burmees wordt vaak beschreven als een elegante kat met een prachtige glanzende vacht.

Zie alle kenmerken van de Burmees kat hieronder!

Burmees kosten

Een Burmees met stamboom kost minimaal €850. Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Zonder stamboom kosten ze tussen de €600 – €1000 echter adviseren wij altijd om te kiezen voor een kat met stamboom. Hier worden vaak veel voorkomende ziektes door uitgesloten.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Levensverwachting

10 tot 16 jaar

Lengte

38 to 49 cm, zonder staart

Gewicht

3,5kg - 5,5kg

Oorsprong

Thailand, Birma

  • Familie kat 98% 98%
  • Verharing 25% 25%
  • Makkelijk te kammen 80% 80%
  • Speelsheid 85% 85%
  • Kabaal maker 65% 65%
  • Kindvriendelijk 75% 75%
  • Intelligentie 70% 70%
  • Om gaan met andere huisdieren 80% 80%

Geschiedenis

De voorouders van Birmanen zijn de Siamezen en de “koperkat” van Birma (nu bekend als Myanmar). Ze werden verondersteld tempel- en paleiskatten te zijn die door priesters werden gefokt en gehouden. De oorsprong van de moderne Birma was een kleine, donkerbruine kat met de naam Wong Mau. Hij behoorde toe aan Dr. Joseph Thompson, die hem ofwel van een zeeman kocht ofwel van zijn reizen terugbracht, afhankelijk van het verhaal waarin je gelooft.

Aanvankelijk werd gedacht dat Wong Mau een Siamees was met een chocoladekleurige vacht. De Siamezen waren niet ongehoord. “Chocolade Siamees” werd beschreven in de jaren 1880. Hun lichamen waren bruin of licht bruin. De Siamezen, ook wel bekend als de Royal Siamese, hadden lichtere lichamen die contrasteerden met hun donkere vlekken en hadden de voorkeur van fokkers en het publiek. Chocoladekleurige katten verdwenen uiteindelijk in Groot-Brittannië, maar ze bestonden nog steeds in Thailand en Birma (nu bekend als Myanmar), waar ze waarschijnlijk de nakomelingen waren van natuurlijke (in tegenstelling tot mensgerichte) paringen tussen vrijlopende Siamezen (puntige) en effen gekleurde Birmaanse katten. Wong Mau was slechts één van hen. Het was haar lot om de grootouder te worden van twee nieuwe rassen: de Birmezen en later de Tonkinezen.

Dr. Thompson bracht Wong Mau naar een Siamese zegelpunt met de naam Tai Mau. Zijn fokprogramma, in samenwerking met de fokkers Virginia Cobb en Billie Gerst en geneticus Clyde Keeler, leverde beige, bruine vachten op. De resultaten, inclusief de ontdekking van het Birmese gen, waren zo interessant dat Thompson een artikel over dit onderwerp publiceerde in de 1943 editie van het Journal of Heredity, het eerste dergelijke artikel over katachtige genetica.

De Vereniging van Kattenliefhebbers begon met de registratie van Birma in 1936, maar schortte de registratie op in 1947 omdat de fokkers nog steeds Siamees gebruikten in hun fokprogramma’s. De registraties werden hervat in 1953 nadat de praktijk was gestopt. Vandaag de dag is Birma (Birmees) een populair ras onder kattenliefhebbers.

Karakter van de Burmees

Birma is energiek en vriendelijk. Hij heeft de charme en vastberadenheid van zijn Siamese voorouders, en hij geniet net zo van gesprekken als dat ras, maar zijn stem is zachter, waardoor hij zijn neiging om het huishouden te leiden met een ijzeren poot omhuld met fluweelachtige vacht bedriegt. Hij is erg slim, en hij is op zoek naar menselijk gezelschap, dus hij is niet geschikt voor een huis waar hij een groot deel van de dag alleen zal zijn. Als er geen mens in de buurt is om zijn verstand te gebruiken, zorg er dan voor dat hij het gezelschap heeft van een ander huisdier. Hij zal goed kunnen opschieten met andere honden en katten, maar natuurlijk zal een andere Burmaan zijn beste vriend zijn.

Birma is net zo nieuwsgierig als normale katten. Wacht tot hij je huis grondig verkent en alle hoekjes en gaatjes leert kennen. Hij is speels, en hij is nog steeds volwassen. Plaag zijn slimme geest met interactief speelgoed, en leer hem trucjes waarmee hij zich aan het publiek kan laten zien. Naast het zitten, omrollen, zwaaien en komen kan hij leren hoe hij aan een speeltje kan komen of aan de riem kan lopen. Met de juiste vroege conditionering zullen autoritten en dierenartsbezoeken een makkie worden.

Birma is een goede keuze als je geen bezwaar hebt tegen een volledig verlies van privacy. Deze kat zal betrokken willen zijn bij alles wat je doet, van het lezen van de krant en het werken aan de computer tot het bereiden van de maaltijden en het kijken naar TV. Hij gaat natuurlijk met je op bed slapen en kan onder de dekens kruipen. Als je gaat zitten, ligt hij in je schoot of vlak naast je, wachtend om geaaid te worden. Je krijgt een miauw concert als je hem negeert. Gasten zullen zijn volledige aandacht krijgen, en het is waarschijnlijk dat hij zelfs degenen die beweren dat ze niet van katten houden voor zich zal winnen.

De definitie van koninginschap is een vrouwelijk Birma. Ze houdt van aandacht, en ze heeft er graag de leiding over. De mannetjes zijn rustiger, tevreden met het vullen van de schoot. Wat je ook kiest, je bent waarschijnlijk al snel op zoek naar een andere.

Ragdoll

Gezondheid

Zowel stamboomkatten als katten van gemengde rassen hebben uiteenlopende gezondheidsproblemen die van genetische aard kunnen zijn. Birma is over het algemeen gezond, hoewel het vatbaar kan zijn voor verdoving. De volgende ziekten zijn ook geïdentificeerd in Birma:

  • HD
  • ED

Verzorging

Poets je tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse mondhygiëne is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Veeg de hoeken van je ogen af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik een aparte doek voor elk oog, zodat je niet het risico loopt om een infectie te verspreiden. Controleer je oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan af met een wattenstaafje of een zacht, vochtig doekje dat is bevochtigd met warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd je kattenbakje brandschoon. Zoals alle katten is ook Birma erg kieskeurig over de hygiëne op het toilet.

Het is een goed idee om een Birma als enige kat binnenshuis te houden om hem te beschermen tegen ziektes die door andere katten worden verspreid, aanvallen van honden of coyotes, en andere gevaren die buitenkatten lopen, zoals aangereden worden door een auto. Birma, die naar buiten gaat, loopt ook het risico gestolen te worden door iemand die zo’n mooie kat wil hebben zonder daarvoor te betalen.

Vacht verzorging

De zachte, korte burmese vacht is gemakkelijk te verzorgen met een wekelijkse borstelbeurt of kambeurt om dood haar te verwijderen en huidolie te verspreiden. Een bad is zelden nodig.

Kinderen & andere huisdieren

Actief en sociaal Birma is de perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en katvriendelijke honden. Hij zal net zo goed apporteren als elke andere apporteerder, gemakkelijk trucjes leren en houdt van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem beleefd en respectvol behandelen. Hij leeft vreedzaam samen met honden en katten die zijn autoriteit respecteren. Stel huisdieren altijd langzaam en onder gecontroleerde omstandigheden voor om ervoor te zorgen dat ze leren om met elkaar om te gaan.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 131 Average: 4.8]