Siberische kat

Siberische kat
GPS trackers

Inhoudsopgave

De Siberische kat

Uit Rusland met liefde: dit is de Siberische kat, een glamoureuze inwoner van de Taiga van Siberië, een bebost gebied met een subarctisch klimaat dat ongetwijfeld heeft bijgedragen tot de lange, dikke, beschermende vacht van deze kat.

De Siberische kat is erg gesteld op familie en speels als ze dat willen. Hun behoefte aan beweging is echter niet overdreven veeleisend, en ze zijn net zo blij om met hun mensen te knuffelen als om achter een laserspeeltje aan te gaan – misschien zelfs nog blijer.

Deze katten volgen je overal en doen graag mee met alles wat je doet – of je het nu leuk vindt of niet. Zoek je een warm knuffelmaatje voor die koude nachten in Siberië – of waar je ook woont – dan kan de Siberische kat het perfecte gezinslid voor je zijn.

Bekijk alle kenmerken van het Siberische kattenras hieronder!

Siberische kat kosten

Een Siberische kat met meestal rond de €700-1500.

Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Vraag bij de rasvereneging naar erkende fokkers.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar katten flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’.

Levensverwachting

11 tot 18 jaar

Lengte

43 tot 65 cm, zonder staart

Gewicht

3.5kg - 8kg

Oorsprong

Rusland

  • Familie kat 96% 96%
  • Verharing (Rui periode) 99% 99%
  • Makkelijk te kammen 85% 85%
  • Speelsheid 65% 65%
  • Kabaal maker 30% 30%
  • Kindvriendelijk 80% 80%
  • Intelligentie 80% 80%
  • Om gaan met andere huisdieren 90% 90%

Geschiedenis

Uit Rusland met liefde: dit is de Siberische kat, een glamoureuze inheemse kat uit de Taiga van Siberië, een bebost gebied met een subarctisch klimaat dat ongetwijfeld heeft bijgedragen tot de lange, dikke, beschermende vacht van deze kat. De katten zijn in Rusland al zo’n 1.000 jaar bekend en komen vaak voor in Russische volksverhalen.

Zoals in elke cultuur werden de katten door huishouders en winkeliers gewaardeerd om hun jachtvaardigheid. Ze hielden muizen en ratten weg van graanopslagplaatsen en andere voedselvoorraden.

Siberiërs werden in 1990 voor het eerst in de Verenigde Staten ingevoerd en werden in 1996 door de International Cat Association erkend. De American Cat Fans Association accepteerde het ras in 1999, gevolgd door de Cat Fans Association in 2006. Het ras wint aan populariteit omdat het de reputatie heeft hypoallergeen.

Karakter

Het hart van de Siberiër is even warm als zijn thuisland koud is. Hij houdt van mensen en wil graag dicht bij hen zijn, dus verwacht dat deze aanhankelijke kat je overal volgt, ook in de badkamer, en je “helpt” met al je leeswerk, TV-kijken, computerwerk en maaltijdbereiding. Op je schoot zitten terwijl je de vacht kamt kan wel eens het hoogtepunt van je dag zijn. Als je thuiskomt van je werk, staat er misschien geen martini op je te wachten, maar hij vertelt je graag alles over zijn dag in rustige, aangename miauw geluiden. Gasten zullen hem een schitterende gastheer vinden; hij is meestal geen kat die verlegen is en krijgt graag aandacht.

Behalve liefdevol en attent is de Siberischae kat ook actief en speels. Hij zal aanzetten tot spelletjes apporteren door je een favoriet speeltje te brengen om mee te gooien. Elk voorwerp kan een speeltje zijn voor deze slimme kat, dus houd sieraden of andere mogelijk interessante voorwerpen uit zijn zicht. Hem kunstjes leren is een leuke, gemakkelijke manier om zijn behendige hersens uit te dagen en hem hiermee moe te maken.

Hij speelt graag met water vanwege zijn erfenis als bosbewoner – misschien is het een genetische herinnering aan het vissen naar zijn avondeten. Wees niet verbaasd als hij er plezier in schept je in bad te spetteren, uit een fontein of een kraan te drinken, of met zijn poot plassen te maken in zijn waterbakje. Als werk- en jachtkat is hij zeer atletisch, en je vindt hem soms balancerend over een deuropening of zichzelf voortstuwend naar het hoogste punt in de kamer.

Activiteit en lawaai storen hem niet. Zijn rustige aard geeft hem de mogelijkheden om een kat voor therapie te zijn. En hoewel hij van aandacht houdt, heeft hij die niet nodig, en hij wacht over het algemeen geduldig tot je tijd voor hem hebt.

siberische kat

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van gemengde rassen hebben wisselende incidenties van gezondheidsproblemen die van genetische aard kunnen zijn. Siberen zijn over het algemeen gezond, maar een van de problemen die bij het ras gezien worden is hypertrofische cardiomyopathie.

Hypertrofische cardiomyopathie is een vorm van hartziekte waarbij de hartspier wijder wordt. Het komt voor bij gestamboomde en niet-gestamboomde katten. Siberen zijn een van de rassen die door de ziekte aangetast kunnen worden.

Verzorging

De dikke drievoudige vacht van de Siberische moet een paar keer per week gekamd of geborsteld worden om klitten of matten te voorkomen. De vacht verhaart seizoensgebonden in de lente en de herfst, en het kan zijn dat je in die tijd vaker moet borstelen. Een bad is zelden nodig, en dat is maar goed ook, want de vacht is erg waterdicht. Het kan moeilijk zijn een Siberiër nat genoeg te krijgen om hem te wassen.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse gebitsverzorging is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip de nagels van dit ras om de paar weken. Veeg je ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart doekje, zodat je niet het risico loopt een eventuele infectie te verspreiden.

Controleer je oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan af met een watje of een zachte, vochtige doek bevochtigd met (lauw) warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

De meeste groei van de Siberiër vindt plaats in zijn eerste anderhalf jaar van zijn leven. Je kittenfokker kan je aanraden hem gedurende die tijd speciaal voer te geven om er zeker van te zijn dat hij voldoende voedsel binnenkrijgt.

Houd je kattenbak brandschoon. Katten zijn heel kieskeurig over de hygiëne van het toilet, en een schone kattenbak zal ook helpen de lange vacht schoon en mooi te houden.

Wanneer deze kat sneeuw ziet is die vaak door het dolle heen als die er lekker doorheen kan rennen.

TIP: Controleer je kat regelmatig op teken, vlooien en of wormen.

Vermaken dit ras

Dit ras vind het leuk op zijn tijd om te spelen. Je kan hierbij denken aan een speeltje met een veertje, balletjes of een klein sneeuwballen gevecht. Heb jij geen idee waar je moet beginnen? Wij hebben van alles getest (Met onze kat Kiki) en een lijst van onze top 11 leukste kattenspeeltjes voor jou uitgezocht!

Vacht kleur en kenmerken

De Siberiër valt op door zijn lange drievoudige vacht met wachthaar (de buitenste vacht), awnhaar (het middelste deel van de vacht) en een donzige ondervacht. Hij heeft een overvloed aan kemphaar rond zijn hals(mini leeuw), dik maar iets korter haar op zijn schouderbladen en onderste deel van zijn borst, en dikke vacht op zijn buik. Bij koud weer wordt de ondervacht dikker. De vacht is er in alle kleuren en kleurencombinaties, met of zonder wit.

Hij ziet er krachtig en alert uit, maar hij bekijkt de wereld met een lieve uitdrukking. Zijn hoofd is een aangepaste wig met afgeronde contouren-breed aan de bovenkant en iets versmald bij de snuit. Middelgrote oren zijn goed voorzien van vachtpluimpjes. De bijna ronde ogen kunnen groen, goud, groen-goud, of koper zijn. Witte Siberen of Siberen met witte vlekken kunnen blauwe ogen hebben.

siberische kat

Kinderen & andere huisdieren

De Siberiër heeft een vrijmoedig temperament, en er is niet veel aan zijn kalmte. Deze eigenschappen maken hem tot een uitstekende keuze voor een gezin met kinderen. Hij leeft ook graag samen met andere katten en katvriendelijke honden, zolang ze maar weten dat hij de baas is, deze kat is over het algemeen zeker niet bang van honden. Introduceer huisdieren langzaam en onder gecontroleerde omstandigheden, zodat ze leren met elkaar om te gaan.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 41 Average: 5]