kittens opvoeden

Kittens opvoeden vanaf geboorte
GPS trackers

Inhoudsopgave

Eindelijk, een kitten in huis!

Het krijgen van een kitten is een speciale gebeurtenis in een gezin. Je wil er zeker van zijn dat je een kitten goed opvoedt, of het nu een Siamees, een Maine Coon, een Ragdoll, een Pers, een Bengaal, of een gemengd of onbekend ras is.

De eerste paar maanden van het leven van je kitten zijn cruciaal voor de vorming van zijn of haar emotionele en fysieke welzijn. Weet je niet zeker hoe je een kitten moet opvoeden? Hier zijn zeven tips om te onthouden bij de verzorging van een kitten.

1. Stel het thuisbrengen uit

Scheid een kitten nooit van zijn moeder of broertjes en zusjes voor hij acht weken oud is. De eerste maanden zijn van cruciaal belang om een gezonde en natuurlijke basis voor zijn leven te leggen.

Deskundigen raden aan dat kittens bij hun moeder blijven tot ze gespeend zijn, wat rond de leeftijd van 8 weken gebeurt.

Door interactie met hun moeder en nestgenootjes leren ze ook hoe ze met elkaar moeten socialiseren. Een goede socialisatie kan gedragsproblemen in de toekomst helpen voorkomen. Daarover zo dadelijk meer.

Kittens opvoeden

2. Laat je kitten socialiseren

Socialisatie is essentieel voor een goede verzorging bij het opvoeden van een kitten. Je kitten kennis laten maken met nieuwe mensen, dieren, en ervaringen helpt de basis te leggen voor een leven lang goed gedrag. Als een kitten niet goed gesocialiseerd wordt, kan hij of zij angstagressie ontwikkelen en menselijk contact vermijden.

De socialisatieperiode voor kittens ligt tussen de 3 en 9 weken oud, maar socialisatiemogelijkheden moeten het hele eerste levensjaar geboden worden.

Laat je kitten in deze periode geleidelijk kennismaken met mensen in je huishouden, maar ook met vrienden en familieleden die niet bij je wonen, andere huisdieren, en algemene levenservaringen, zoals verzorgd worden of een bezoek aan de dierenarts.

?wi=360086&ws=Kittens%20opvoeden%20artikel

3. Onthoud je van overbescherming

Geluiden, beweging en een onbekende omgeving kunnen je huisdier aanvankelijk afschrikken. Het is belangrijk je kitten geleidelijk aan nieuwe geluiden, bezienswaardigheden en geuren te introduceren, zodat hij groeit naar zijn gemak rond alle zintuiglijke prikkels.

Stel je kitten bloot aan een verscheidenheid van omgevingen, waaronder verschillende soorten vloeren zoals hout, tegels, en tapijt. Je kitten moet ook blootgesteld worden aan een verscheidenheid aan kattenspeeltjes met verschillende texturen, veertjes,  kleuren, en vormen.

4. Maak de ruimte van je kitten beperkt

Geef een nieuw kitten niet meteen de vrije loop over het hele huis. Kittens zijn gemakkelijk overprikkeld, en ze ruimte geven kan stres geven.

Rustig aan beginnen is beter. Dit betekent dat de kitten wordt opgesloten in een enkele kamer waar hij toegang heeft tot alles wat hij nodig heeft, inclusief voer, water, een kattenbak, speeltjes, mandje, een krabber, enzovoort. Sta je nieuwe kitten toe zich met toezicht buiten de kamer te mengen of te dwalen, maar breng hem terug naar de kamer en sluit de deur als je weggaat of slaapt.

Met de juiste begeleiding van eigenaars kunnen kittens opgevoed worden tot goed aangepaste, vriendelijke, en gezellige huisdieren. Begin zo snel mogelijk met de training om ze voor de komende jaren in de goede richting te wijzen.

5. Zorg voor voldoende voeding

Tijdens de derde levensmaand van je kitten mag je hem alleen door een dierenarts goedgekeurd kittenvoer en kitten natvoer geven. Kittenvoer is speciaal ontwikkeld om kittens de extra voedingsstoffen te geven die ze nodig hebben om uit te groeien tot gezonde katten. De meeste deskundigen adviseren je kitten speciaal samengesteld kittenvoer te geven tot hij of zij één jaar oud is.

Vergeet niet je kitten voldoende schoon water te geven.

6. Verzorg je kitten regelmatig

Kittens die tussen de leeftijd van 10 en 12 weken oud zijn en menselijk contact krijgen, hebben meer kans om met mensen overweg te kunnen dan kittens die niet regelmatig contact krijgen.

Help je nieuwe kitten om eraan gewend te raken dat hij geklopt, verzorgd en opgepakt wordt. Zelfs als je kitten angstig lijkt, wees dan niet bang om hem vast te houden en te verzorgen. Hij zal aan de omgang gewend raken met regelmatige, zachte oefening.

?wi=360086&ws=Kittens%20opvoeden%20artikel

7. Gebruik kattenspeelgoed in plaats van je handen

Leer kittens dat handen geen speelgoed zijn om te voorkomen dat ze later in hun leven mensenhanden aanvallen.

Speel niet met het katje met je handen, waardoor hij ze kan klauwen of bijten. Als je dat toestaat, leren kittens ruw te spelen, en ze groeien er niet overheen. Je moet alleen met je kittens spelen met katten speeltjes, en je moet een zero-tolerance beleid voeren als je kitten zijn mond op je zet.

Als je dit gedrag toestaat, eindig je met een kitten dat bijt en krabt zowel voor de lol als uit frustratie of woede. Als je een alleenstaand kitten hebt, zal hij zijn bek en klauwen overmatig gebruiken omdat hij de andere kant nog niet gezien heeft omdat hij geen broers of zussen heeft. Deze slechte gewoonte kan ook problemen veroorzaken bij dierenarts bezoek en bij het introduceren van kinderen of nieuwe mensen aan het huisdier.

Lees ook ons artikel over het beste kittenvoer.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 162 Average: 4.7]