Chartreux

Chartreux
GPS trackers

Inhoudsopgave

Chartreux

De Chartreux zou je kunnen vergelijken met een mimespeler, zwijgzaam maar communicatief en soms een beetje dom.

Bekijk alle Chartreux kenmerken hieronder!

Chartreux kosten

Een Chartreux met stamboom kost tussen de €700 en €1000. Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Vraag bij de rasvereneging naar erkende fokkers.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Levensverwachting

11 tot 15 jaar

Lengte

38 tot 50 cm, zonder staart

Gewicht

3kg - 7kg

Oorsprong

Frankrijk

  • Familie kat 85% 85%
  • Verharing (Rui periode) 80% 80%
  • Makkelijk te kammen 65% 65%
  • Speelsheid 55% 55%
  • Kabaal maker 45% 45%
  • Kindvriendelijk 70% 70%
  • Intelligentie 65% 65%
  • Om gaan met andere huisdieren 90% 90%

Geschiedenis

Met zijn mantel van grijze pels, sober als een monnikskleed, is het geen wonder dat de Chartreux in verband werd gebracht met de hoge orde in Frankrijk.

Een waarschijnlijker scenario is dat katten, een natuurlijk ras, al minstens vanaf de 18e eeuw algemeen werden aangetroffen in Frankrijk, waar ze op ratten jaagde in stallen, winkels en huizen. Helaas voor de prachtig behaarde katachtigen werden de katten ook gewaardeerd om hun dikke blauwe vachten. Een soort luxueuze wol die “pile de Chartreux” wordt genoemd, heeft wellicht zijn naam ontleend aan de zachte, met wol beklede katten.

Maar zoals bij zoveel rassen, weten we niet echt hoe de katten aan hun naam kwamen, of hoe of waar ze zich ontwikkelden. Een van de vroegste verwijzingen naar een Franse grijze kat dateert uit 1558, het grafschrift van Belaud, die toebehoorde aan de dichter Joachin de Bellai.

De eerste verwijzing naar de naam Chartreux voor blauwe katten is te vinden in het Universeel Woordenboek van Handel, Natuurlijke Historie en Kunst en Handel van Savvary van Brusion, gepubliceerd in 1723, waarin ook wordt verwezen naar de associatie van katten met bonthandel. De Franse naturalist George-Louis Leclerc, Comte de Buffon, beschreef ze als een Franse kat en gaf ze de Latijnse naam Felis catus coeruleus, wat een blauwe kat betekent.

Wilde groepen katten leefden in Parijs en andere delen van Frankrijk tot het begin van de jaren 1900. Ze werden niet erg gewaardeerd, behalve voor hun huiden en hun vermogen om ongedierte te bestrijden. Pas na de Eerste Wereldoorlog ondernamen Franse kattenliefhebbers stappen om het ras in stand te houden. Zij verzamelden zoveel katten als zij konden, en schreven de rasstandaard. Door alleen de katten te gebruiken die aan de standaard voldeden en de kittens te fokken die daaraan voldeden, konden ze beginnen met het tentoonstellen van de katten op Europese shows in 1928 of 1931, afhankelijk van de bron.

Het was een geluk dat de liefhebbers waren begonnen met het fokken van Chartreux, want na de Tweede Wereldoorlog was er geen enkele vrijlevende kat meer te vinden. De Chartreux, die nog steeds zeldzaam is, werd voor het eerst geïmporteerd naar de Verenigde Staten in 1970 en werd erkend door de Cat Fanciers Association in 1987. Tegenwoordig worden de katten erkend door alle grote Amerikaanse kattenverenigingen. De Chartreux is de officiële mascotte van het Montreux Jazz Festival. Ze zijn minder bekend in Europa, zelfs in hun vaderland Frankrijk. In tegenstelling tot veel kattenrassen, zijn ze weinig veranderd in de loop der jaren.

Karakter

De Chartreux kan vergeleken worden met een mimespeler, zwijgzaam maar communicatief en soms dom. Hij is een attente en zachtaardige metgezel die graag dicht bij zijn mensen blijft. Hij waardeert alle aandacht die hij krijgt, vooral als het gepaard gaat met hem onder de kin of tussen de oren te krabben, maar hij is niet veeleisend, deze kat vindt het over het algemeen heerlijk om bij je in bed te slapen.

Hij gebruikt zelden zijn stem, en geeft er de voorkeur aan om vanuit zijn pompoenkleurige ogen te kijken naar wat je doet. Indien nodig kan hij echter communiceren met een klein miauwtje.

Het is een kat met een groot aanpassingsvermogen en een middelmatige persoonlijkheid. Het is niet de meest sociale kat, maar omgaan met andere dieren en mensen gaat goed. Zijn rustige aard maakt hem geschikt om alleen thuis te blijven terwijl jij op pad bent om geld te verdienen voor zijn traktaties en speeltjes, maar hij zal er geen bezwaar tegen hebben om in gezelschap te zijn van een andere kat of hond. Dezelfde goede aard maakt hem een goede reisgenoot voor een camper liefhebber of een lange-afstands vrachtwagenchauffeur. Zolang je zijn routine elke dag hetzelfde houdt, zal hij een blije kampeerder zijn en gaat dit goed.

De Chartreux heeft een lief, beleefd karakter dat hem een plezier maakt om mee samen te leven. Dit is een kat die zijn best doet om zich aan de regels te houden. Behandel hem altijd vriendelijk en geduldig, en je zult beloond worden met een vriend voor het leven.

Chartreux

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van gemengde rassen hebben wisselende gezondheidsproblemen die van genetische aard kunnen zijn. Chartreux zijn over het algemeen gezond, maar de volgende problemen zijn bij het ras vastgesteld.

Patellaire luxatie is een erfelijke ontwrichting van de knieschijf, die kan variëren van mild tot ernstig. Milde patellar luxatie veroorzaakt zelden problemen. Ernstige gevallen veroorzaken kreupelheid, maar die kan door een operatie verholpen worden.

Verzorging

De korte, dikke vacht van Chartreux is gemakkelijk te verzorgen met een wekelijkse borstelbeurt. De vacht verhaart in de lente en kan in die tijd extra borstelen nodig hebben.

Een bad is zelden nodig. Als je Chartreux een wasbeurt nodig heeft, bedenk dan dat het tijd kan kosten om de waterafstotende vacht nat genoeg te krijgen om te baden.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse gebitsverzorging is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Knip om de paar weken de nagels. Veeg de ooghoeken af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart stukje doek, zodat je niet het risico loopt een eventuele infectie te verspreiden. Controleer je oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan af met een zachte vochtige doek bevochtigd met warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd de kattenbak van Chartreux brandschoon. Katten zijn erg kieskeurig voor de hygiëne van het toilet.

Het is een goed idee om Chartreux als een binnenkat te houden om hem te beschermen tegen ziektes die door andere katten verspreid worden.

TIP: Controleer je kat regelmatig op teken, vlooien en of wormen.

Vermaken van de Chartreux

Dit ras vind het leuk op zijn tijd om te spelen. En het liefst samen met jou! Je kan hierbij denken aan een speeltje met een veertje, balletjes of misschien een laser. Heb jij geen idee waar je moet beginnen? Wij hebben van alles getest (Met onze kat Kiki) en een lijst van onze top 11 leukste kattenspeeltjes voor jou uitgezocht!

Vacht kleur en kenmerken

De Chartreux heeft een sterk, krachtig lichaam van een werkkat, gehuld in een korte, dikke, waterafstotende vacht. Behalve zijn mooie vacht is zijn meest opvallende kenmerk zijn diep oranje ogen, gezet in een ronde, brede kop. Hij heeft volle wangen en een lieve, lachende uitdrukking. De middelgrote oren zitten hoog op het hoofd.

Laat je niet voor de gek houden door zijn hele lichaam en stevige spiermassa. Dit is een soepele, beweeglijke kat. Pak hem op, en je zou evengoed verbaasd kunnen zijn over zijn zwaarte. Chartreux groeien langzaam en vooral de mannetjes kunnen pas hun volle omvang bereiken als ze 4 of 5 jaar oud zijn.

De half korte dubbele vacht heeft een licht wollige textuur, die varieert naargelang de leeftijd en het geslacht van de kat, en ook afhankelijk het klimaat waarin hij leeft. Volwassen katers hebben bijvoorbeeld de zwaarste vacht, terwijl poezen of jonge katten een dunnere vacht of een zijdeachtige vacht kunnen hebben.

De vacht kan elke tint blauwgrijs zijn. De uiteinden van de vacht zien eruit alsof ze licht met zilver geborsteld zijn. Kittens kunnen een lichte afdruk van tabby aftekeningen of staartringen hebben, maar tegen de tijd dat ze volwassen zijn, moet de vacht een heldere, gelijkmatige tint hebben. 

Kinderen & andere huisdieren

De tolerante en zachtaardige Chartreux past goed in een kindertehuis. Hij zal eerder weglopen dan krabben als de manier waarop hij behandeld wordt hem niet bevalt. Ouders met jonge kinderen moeten altijd toezicht houden op interacties om te verzekeren dat de kat niet mishandeld wordt.

Hij leeft ook graag samen met katvriendelijke honden, dankzij zijn vriendelijke aanleg. Introduceer huisdieren langzaam en onder gecontroleerde omstandigheden, zodat ze leren met elkaar om te gaan.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 81 Average: 5]