Europees korthaar

europees korthaar
GPS trackers

Inhoudsopgave

Europese korthaar

Europese korthaar katten zijn aanpasbare, vriendelijke, mens vriendelijke katten die graag jagen en tijd doorbrengen met hun baasjes. Ontdek meer over de Europese korthaar kat.

De Europese korthaar is de rasechte standaard van de gewone Europese huiskat en is een van de oudste Europese kattenrassen. Deze katten hebben ronde gezichten, middelgrote lichamen, en dik haar dat kort en glanzend is.

Dit kattenras staat bekend om zijn aanpasbare houding en vriendelijke persoonlijkheid, en om zijn uitstekende muilvaardigheid. Dit ras is heel gemakkelijk te behagen als het om huiskatten gaat. Europese kortharen zijn ideaal voor mensen die voor het eerst een kat nemen, vanwege hun onderhoudsarme persoonlijkheid en eenvoudige verzorging.

Terwijl de Europese korthaar een van de populairste kattenrassen in Europa is, is hij in de rest van de wereld betrekkelijk ongewoon.

Bekijk alle Europese korthaar kenmerken hieronder!

europees korthaar

Europese korthaar kosten

De europese korthaar kost vaak tussen de €50 en €250.

Naast de kosten om een kat te kopen moet je rekening houden met het kopen van spullen voor je kat zoals een krabpaal, katten voerbak, leuke speeltjes, kattenmand, kattenbrokken en een kattenbak. Ook moet je rekening houden met dierenarts kosten en voer. De jaarlijkse kosten komen al snel op 300-400 euro per jaar. Om de dierenartskosten deels op te vangen kan je kijken naar een verzekering voor je kat.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar katten flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’.

Levensverwachting

13 tot 20 jaar

Lengte

23 tot 34 cm, zonder staart

Gewicht

3kg - 7kg

Oorsprong

Zweden

  • Familie kat 95% 95%
  • Verharing (Rui periode) 15% 15%
  • Makkelijk te kammen 85% 85%
  • Speelsheid 80% 80%
  • Kabaal maker 20% 20%
  • Kindvriendelijk 92% 92%
  • Intelligentie 55% 55%
  • Om gaan met andere huisdieren 75% 75%

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn katten individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

Kenners voeren het spoor van de Europese korthaar kat terug tot het oude Rome, waar deze vriendelijke katten de Romeinse veroveraars volgden en zich vestigden in schuren en winkels over het hele continent. De moderne rasstandaard ontstond in de twintigste eeuw in Zweden en is een icoon van het Scandinavische huiselijke leven geworden. Moderne fokkers hebben gewerkt aan het behoud van een stamboek, een historisch ras van de populaire katachtige.

Door het fokken op historische nauwkeurigheid lijken de huidige mooie Europese kortharen griezelig veel op hun verre Romeinse voorouders. Terwijl het ras in Europa een van de meest voorkomende is, is het in de rest van de wereld ongewoon.

Karakter

Europese korthaar katten zijn intelligent, verdraagzaam, en vriendelijk. Dit ras is uiterst loyaal en geniet ervan zijn huisouders te behagen. Ze staan erom bekend aanpasbare huisdieren te zijn die zich snel aan een nieuwe omgeving kunnen aanpassen en het beste uit hun omgeving halen.

Deze aanhankelijke katachtigen kunnen een beetje territoriaal zijn en verkiezen de leider van een roedel huisdieren te zijn. Ze kunnen ook verlegen zijn rond nieuwe mensen en verkiezen op zichzelf te blijven als het chaotisch wordt. Europese korthaar katten houden van spelen en hebben behoefte aan mentale en fysieke stimulatie. Omdat dit ras afstamt van gewone Europese schuurkatten, hebben ze uitstekende muis vang vaardigheden en een voorliefde voor de jacht.

Omdat deze raskatten zo’n diverse genetische achtergrond hebben, zal het temperament hoogstwaarschijnlijk van kat tot kat verschillen.

Verzorging

De Europese korthaar geeft de voorkeur aan een huis met liefhebbende huisouders, speelgoed om mee te spelen, kattenbomen om in te klimmen, en een rustig dagelijks leven. Deze katten kunnen schuw zijn rond vreemden.

Dit ras bestaat uit echte buitenenthousiastelingen die graag de natuur verkennen en die door een open deur naar buiten kunnen sluipen of over een hek springen als ze onbeheerd worden achtergelaten. Zet een ingekooide kattenren buiten om hun verlangen om de natuur te verkennen te stillen. Een ander natuurlijk instinct om op te letten is het verlangen van de Europese korthaar om knaagdieren te vangen en te doden. Ze zijn geweldig als je van muizen af wilt.

Europese kortharen kunnen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren, maar hun jaloezie kan soms problemen veroorzaken met andere dieren. Ze kunnen vaak vreedzaam samenleven met andere katten en honden, maar dit is afhankelijk van het temperament van beide huisdieren.

Verzorging

Dit ras is betrekkelijk eenvoudig te verzorgen, dankzij hun reputatie als nette katjes als het op persoonlijke hygiëne aankomt. Baden moet vermeden worden, want deze katten zullen veel van hun eigen schoonmaakwerk doen. Wekelijks borstelen houdt hun vacht glad en glanzend, en je zult ook regelmatig hun nagels moeten knippen en hun oren schoonmaken.

Deze beweeglijke katten houden van lichamelijke activiteit. Moedig beweging en spel aan door Europees korthaar puzzelspeelgoed te kopen dat haar beloont met lekkers om haar geestelijk en lichamelijk te stimuleren.

Europese kortharen zijn over het algemeen intelligente dieren die goed reageren op training. Positieve bekrachtiging met traktaties en lof is een uitstekende manier om haar te helpen bij het voltooien van taken als kattenbak training.

Je Europese korthaar kat moet een hoogwaardig kattenvoer krijgen dat door je dierenarts is aanbevolen.

Gezondheid

Door hun natuurlijke ontwikkeling hebben Europese korthaar katten vaak een lang leven van 15-20 jaar en zijn ze meestal een gezond, robuust ras. Omdat dit ras zo’n gevarieerde genenpoel heeft, zijn er geen rasspecifieke gezondheidsproblemen om op te letten. Let niettemin op de behoeften en het temperament van je individuele kat, en let op tekenen van pijn of ongemak die op onderliggende gezondheidsproblemen kunnen wijzen.

TIP: Controleer je kat regelmatig op teken, vlooien en of wormen.

Uiterlijk

Europese korthaar katten zijn middelgrote katten met een stevige bouw die gemiddeld 5 tot 7 kg wegen. Ze hebben ronde gezichten en lichamen, en ze zijn vatbaar voor het ontwikkelen van een buikje. Hun levendige, heldere ogen zijn blauw, groen, of amberkleurig. Ze kunnen ook één blauw oog en één amberkleurig of groen oog hebben.

Deze weinig verharende katten hebben een korte vacht van recht, dik haar in een verscheidenheid van effen kleuren, en ook tabby en schildpad patronen. Hun vacht is sluik en glanzend, en deze hygiëne-bewuste katten verzorgen zichzelf uitgebreid.

Qua uiterlijk wordt dit ras vaak vergeleken met de Britse korthaar en Amerikaanse korthaar kattenrassen, maar de Europese korthaar heeft enkele kenmerken die hem van de andere onderscheiden, vooral zijn meer gespierde, gedrongen bouw.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 132 Average: 4.8]