Savannah kat

Savannah Kat
GPS trackers

Inhoudsopgave

Savannah kat

De Savannah kat is een groot, atletisch ras dat bijzonder aanhankelijk is met hun baasje, maar op zijn hoede kan zijn voor vreemden. Kom meer te weten over deze uiterst intelligente kat.

De Savannah kat, die lang en elegant is, werd voor het eerst geïntroduceerd aan het eind van de twintigste eeuw. Savannahs zijn een hybride ras dat ontstond door een Siamese kat te kruisen met een wilde serval. En die wildheid is duidelijk: het ras behoudt de grote gepunte oren, lange poten, en gevlekte vacht van zijn Afrikaanse kat voorouders, terwijl het de vriendelijke houding van een huisdier behoudt.

Eén ding moet je in gedachten houden over Savannah katten: ze zijn groot. Volwassen Savannah katten kunnen, afhankelijk van de generatie meer over de generatie verschillen lees je verder in het artikel. Savannah katten kunnen een hoogte bereiken van 45 centimeter en een gewicht van 12 kg.

Kruisingen van de eerste generatie (F1 en F2 genoemd) zijn meestal groter dan latere kruisingen en hebben prachtige gevlekte vachten in bruin, tan en zwart. Latere generaties zijn verder verwant aan hun wilde voorouder, maar ze behouden de kleuren en patronen van eerdere generaties – ze zijn alleen kleiner en volgzamer. Savannah katten zijn trouwe, intelligente, en leergierige katachtigen, maar ze zijn misschien niet de beste keuze voor nieuwe katteneigenaars.

Savannah katten zijn nog steeds een vrij zeldzaam ras, ondanks het feit dat ze enkele decennia geleden geïntroduceerd werden.

Savannah kat

Savannah kat kosten

De Savannah katten kosten tussen de €1000 en €20.000.

Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Het grootste verschil in prijs zit hem in de F Gereratie van dit kattenras, hierover laten meer. Vraag bij de rasvereniging naar erkende fokkers.

Naast de kosten om een kat te kopen moet je rekening houden met het kopen van spullen voor je kat zoals een krabpaal, katten voerbak, leuke speeltjes, kattenmand en een kattenbak. Ook moet je rekening houden met dierenarts kosten en voer. De jaarlijkse kosten komen al snel op 300-400 euro per jaar. Om de dierenartskosten deels op te vangen kan je kijken naar een verzekering voor je kat.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar katten flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’.

Levensverwachting

12 tot 20 jaar

Hoogte

35 tot 43 cm

Gewicht

5.5kg - 12kg

Oorsprong

/

  • Familie kat (afhankelijk van de F generatie) 40% 40%
  • Verharing (Rui periode) 10% 10%
  • Makkelijk te kammen 45% 45%
  • Speelsheid 99% 99%
  • Kabaal maker 35% 35%
  • Kindvriendelijk (afhankelijk van de F generatie) 75% 75%
  • Intelligentie 95% 95%
  • Om gaan met andere huisdieren 78% 78%

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn katten individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

De Savannah zelf, de eerste Savannah kat, werd in 1986 aan de wereld voorgesteld. Het eerste lid van de stam werd gecreëerd door een mannelijke wilde Afrikaanse serval kat te kruisen met een tamme Siamese kat. Het daaruit voortkomende nageslacht had de prachtige gevlekte vacht en bouw van de wilde kat, maar behield de vriendelijke houding van haar moeder.

Het duurde niet lang of fokkers zagen de mogelijkheden van dit prachtige dier in, en in de loop der jaren groeide de populatie en werden meer generaties Savannahs gefokt. Savannah katten werden in 2001 officieel als ras erkend.

Verschillende generaties Savannah katten

Savannah Katten F1

Mannetjes F1 Savannah katten wegen 7.5 tot 12 kg en staan 40 tot 45 centimeter hoog

Vrouwelijke F1’s wegen 6 tot 9 kg. Vergeleken met zuivere Servals of Bengalen met een hoog percentage, zijn F1 Savannahs tamelijk handelbaar. Ze zijn goed met hun kattenbak en zullen geen schade aan je huis aanrichten. Ze zullen een band vormen met een of twee mensen, terwijl ze voor de rest van de wereld afstandelijk blijven. Als er vreemden op bezoek komen, trekken ze zich terug in een achterkamer of springen naar een hoog uitkijkpunt om te observeren, maar blijven buiten bereik.

Een F1 kan zelden lang vastgehouden of in bedwang gehouden worden door hen met wie ze een band hebben. Ze willen graag met je spelen en hebben veel energie, maar F1 Savannahs zijn geen schootkatten. Een bezoek aan de dierenarts kan moeilijk zijn. Dit kan vermeden worden door minstens één keer naar de dierenarts te gaan om gewend te raken aan de geuren en zonder negatieve ervaring.

Een positief eerste bezoek aan de dierenarts zal toekomstige bezoeken veel minder stressvol maken, zowel voor de Savannah kat als voor de eigenaar. Als een F1 van streek is of met je probeert te communiceren, kunnen ze ervoor kiezen de kattenbak niet te gebruiken. Ze kunnen getraind worden om aan de lijn te lopen, en de meeste worden aangetrokken door water, of het nu een vijver buiten is, een tuinslang of sproeier, of je badkuip.

F1 Savannahs kosten tussen € 15.000 en € 20.000.

Savannah katten F2

Mannelijke F2 Savannah katten wegen 7 tot 11 kg.  Vrouwtjes wegen tussen de 5.5 en 7 kg. Er zal een klein percentage F2’s zijn, waarschijnlijk rond de 20%, met persoonlijkheden die meer in de buurt komen van de F1’s.

Ze veel tijd door met hun directe familie, waaronder de kinderen. Het zijn geen schootkatten en ze houden er niet van vastgehouden te worden, maar ze willen wel graag geaaid worden en zullen non-stop met je spelen.

Als vreemden hun huis binnenkomen, kunnen ze zich eerst verstoppen, maar meestal komen ze uiteindelijk een kijkje nemen. Sommigen staan toe dat je gasten hen aaien, terwijl anderen gewoon in de buurt blijven staan om te kijken wat er gebeurt. De gewoonten in de kattenbak zijn uitstekend. Dierenartsbezoeken zullen beter te doen zijn dan F1 bezoeken, maar naar de dierenarts gaan kan nog steeds een uitdaging zijn als ze een eerdere negatieve ervaring hebben gehad.

F2 Savannahs kosten tussen €4.000 en €11.000.

Savannah Katten F3

Mannelijke F3 Savannah katten wegen 6.5 tot 9 kg, staan 32 tot 40 centimeter hoog op de schouder. Dit is nog steeds zeer fors voor een kat.

Vrouwtjes wegen tussen de 4.5 en 6 kg. Bijna alle F3’s zijn uiterst gehecht aan hun gezin en sociaal met vreemden die hun huis binnenkomen. Sommige laten zich door je vasthouden en gaan op je schoot zitten. Uiterst intelligente en zeer atletische katten, als je kieskeurig bent, kun je een F3 zoeken met de uiterst levendige, wilde aftekeningen van de F1 en F2, maar met een rustigere persoonlijkheid.

F3 Savannahs variëren in prijs van €1.500 tot €6.000.

Savannah katten F4 en F5

Mannetjes wegen 5.5 tot 9 kg, hebben een schouderhoogte van 28 tot 35 cm.

Vrouwtjes wegen tussen de 4.5 tot 6 kg en hebben een schouderhoogte van tussen de 25 en 32 cm.

Het karakter lijkt bij deze generaties erg op de F3’s. Ze willen vaker geaaid en mee gespeeld worden naarmate ze handzamer worden. In vergelijking met een huiskat zijn de F4 en F5 Savannah katten veel intelligenter en energieker. Ze zijn ook veel socialer en meer uitgaand.

De prijs varieert van €1.200 tot €5.000.

Kittens aan het hoge eind van het prijzenspectrum zijn beschikbaar om mee te fokken.

Uiterlijk

Savannah katten hebben een lang, magere lichaam en de opvallende gevlekte vacht van de Savannah kat geven deze prachtige dieren het uiterlijk van miniatuur cheeta’s. Savannahs kunnen 44 centimeter groot worden, waarmee ze de grootste huiskat ter wereld zijn, volgens het Guinness Book of World Records. Mannetjes Savannahs kunnen tot 12 kg wegen. Hun hoogte en gewicht worden geheel bepaald door hoeveel generaties een kat verwijderd is van haar wilde serval voorouder.

Savannah vachtkleuren zijn onder meer zwart, brown spotted tabby, silver spotted tabby, en black smoke. Hun vacht is kort en dicht, en hij is uiterst gemakkelijk schoon te houden met een snelle borstelbeurt om de week. Een ander kenmerk dat Savannah katten van andere rassen onderscheidt, zijn hun ogen. Savannah’s ogen zijn lichtjes gekapt en amandelvormig, met een donkere traanbuislijn, en ze hebben een opvallende, vriendelijk-doordringende blik. De kleur van de ogen past meestal bij de kleur van de vacht, maar niet altijd.

Karakter

Een Savannah is waarschijnlijk niet de beste keuze als je op zoek bent naar een luie schootkat. Deze atletische en actieve katachtige zal eerder op de bovenkanten van je keukenkastjes springen (Savannahs kunnen een ongelooflijke hoog springen).

De Savannah kat wordt vaak beschreven als meer hondachtig dan katachtig, omdat ze altijd op zoek is naar nieuwe uitdagingen om te verkennen. Deze kleine en beweeglijke katten zijn dol op water en springen graag met je in de badkuip of waden rond in een kinderbadje. Savannahs zijn ook gemakkelijk te trainen, en sommige eigenaars geven er de voorkeur aan hun katten aan de lijn te trainen en ze mee te nemen op avonturen in de buitenlucht.

Het is van cruciaal belang om je Savannah kitten te socialiseren, want deze grote huiskatten kunnen wantrouwig worden tegenover vreemden. Savannahs zijn uiterst trouw en zullen hun lievelingsmens overal in huis volgen, alleen maar voor gezelschap.. Ze hebben de reputatie uiterst spraakzaam te zijn, met een breed scala van duidelijke vocalisaties, al is dat niet altijd het geval.

Savannahs zijn niet bedoeld als schootkatten. Hoewel ze aanhankelijk zijn, zijn het zeer actieve katachtigen die hun pootjes (en geest!) in beweging moeten houden.

De Savannah kat vraagt veel aandacht, dus zijn ze niet geschikt voor een huis waar de eigenaars nooit aanwezig zijn. Dat gezegd hebbende, zullen ze zich hechten aan elk dier waarmee ze worden grootgebracht, mits dat dier ontvankelijk is voor hun niet aflatende liefde. Daarom zijn kinderen en honden uitstekende metgezellen met de juist opvoeding.”

Als je overweegt een Savannah kat te nemen, houd er dan rekening mee dat nesten gelabeld worden als F1, F2, F3, F4 en F5. Deze getallen staan voor het aantal generaties dat verstreken is sinds de oorspronkelijke wilde serval genen in een bepaalde foklijn werden ingebracht. Het gevolg is dat hoe lager het getal is, hoe waarschijnlijker het is dat je wat wild gedrag ziet (klimmen, springen, en “jagen” op hun speelgoed). Bedenk ook dat Savannahs van vroegere generaties de neiging hebben groter en zwaarder te zijn.

Leefomstandigheden

De grootte van je huis is onbelangrijk als het om Savannah katten gaat. Wat telt is dat je haar voldoende plaatsen geeft om zich te verstoppen, te rennen, en te klimmen. Dit houdt in dat je minstens een kattenboom hebt en een overvloed aan uitdagend, interactief speelgoed om haar bezig te houden. En omdat ze zo actief is, kan het waarschijnlijk geen kwaad om verschillende krabpalen en krabspeeltjes verspreid over je huis te hebben om haar volop gelegenheid te geven zich uit te strekken en te krabben.

Ze zal genieten van elk kat-thema op het scherm, zoals video’s van vogels en eekhoorns of interactieve kattenspelletjes op een tablet. 

Je moet ook alle planten en breekbare voorwerpen uit de buurt houden van open rekken waar je kat ze kan omstoten. Bedenk dat Savannahs vanuit een bijna staande positie tot 2 meter ver kunnen springen, dus zelfs de bovenkant van je koelkast is niet veilig voor hun krachtige poten. Ze kunnen ook over hekken springen, dus laat je huisdier nooit zonder toezicht buiten. Het is aan te raden om je volledige tuin in te richten voor deze kat, zodat ze niet kunnen ontsnappen.

Gezondheid

Savannah katten kunnen, als hybriden, lang leven, en er is weinig bekend over de eventuele gezondheidsproblemen waar ze vatbaar voor zijn, hoewel ze vatbaar zijn voor gewone katachtige kwalen. Ze kunnen 12-20 jaar oud worden, dus een Savannah thuisbrengen is als een vriend voor het leven.

Verzorging

Behalve regelmatige diergeneeskundige verzorging heeft je Savannah kat veel mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te zijn. Haar korte vacht vraagt weinig aandacht, afgezien van af en toe een borstelbeurt om los haar en dode huid te verwijderen. Een Savannah heeft, net als andere rassen, regelmatig nageltjes knippen en gebitsverzorging nodig. Denk eraan met nagel- en gebitsverzorging te beginnen als je huisdier nog een kitten is, zodat je niet met je (erg grote) volgroeide Savannah hoeft te worstelen als het tijd wordt voor basisonderhoud.

Maak het verzorgen leuk voor je Savannah terwijl ze nog jong is door haar na elke sessie traktaties of speeltjes te geven. En, als je je kat mee wilt nemen op buitenavonturen, begin dan zo snel mogelijk met kattentuigje. Het is cruciaal om babystapjes te nemen en je katje nooit te dwingen iets te doen wat ze niet wil doen.

TIP: Controleer je kat regelmatig op teken, vlooien en of wormen.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 170 Average: 5]