Somali kat

Somali kat
GPS trackers

Inhoudsopgave

Somali kat

Net als zijn broer of zus de Abessijn, leeft de Somali het leven ten volle. Hij klimt hoger, springt verder, speelt harder. Niets ontsnapt aan de aandacht van deze zeer intelligente en leergierige kat. Het enige verschil tussen de Somali en Abessijn is de vacht. De Somali heeft namelijk een lange vacht.

Bekijk alle Somali kat kenmerken hieronder!

Somali kat

Somali kat kosten

Een Somali kost tussen de €750 en €1500.

Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Vraag bij de rasvereniging naar erkende fokkers.

Naast de kosten om een kat te kopen moet je rekening houden met het kopen van spullen voor je kat zoals een krabpaal, katten voerbak, leuke speeltjes, kattenmand en een kattenbak. Ook moet je rekening houden met dierenarts kosten en voer. De jaarlijkse kosten komen al snel op 300-400 euro per jaar. Om de dierenartskosten deels op te vangen kan je kijken naar een verzekering voor je kat.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar katten flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’.

Levensverwachting

11 tot 16 jaar

Lengte

35 tot 45 cm, zonder staart

Gewicht

2.7kg - 4.5kg

Oorsprong

Amerika

 • Familie kat 85% 85%
 • Verharing (Rui periode) 10% 10%
 • Makkelijk te kammen 80% 80%
 • Speelsheid 84% 84%
 • Kabaal maker 22% 22%
 • Kindvriendelijk 95% 95%
 • Intelligentie 78% 78%
 • Om gaan met andere huisdieren 80% 80%

Disclaimer: Hoewel de hier vermelde kenmerken vaak representatief zijn voor dit ras, zijn katten individuen waar persoonlijkheden en verschijningen kunnen variëren.

Geschiedenis

In de laat Victoriaanse periode was het mode om katten te showen. In 1871 was een toen nog genoemde Abessijn – “gevangen in de late Abessijnse oorlog” – een van de zeldzame rassen die tentoongesteld werden op de Crystal Palace Cat Show, en behaalde de derde plaats. Het artikel over de kattententoonstelling, dat verscheen in Harper’s Weekly op 27 januari 1872, was de eerste geregistreerde vermelding van het ras in druk. Jammer genoeg zijn er geen gegevens over de oorsprong van de katten, hoewel legenden en geruchten de overhand hebben, waaronder berichten dat het de kat van de farao was en dat het in Groot-Brittannië werd geproduceerd door zilver- en bruine tabbies te mengen met katten met “getikte” vachten.

De katten zouden volgens genetisch bewijs hun oorsprong hebben in de kuststreken van de Indische Oceaan en delen van Zuidoost-Azië. De katten kunnen door Britse en Nederlandse kooplieden aangevoerd zijn uit havens als Calcutta, India, of de Indonesische eilanden. Die hypothese wordt gesteund door een taxidermied exemplaar van een ruwe kat dat in de jaren 1830 tentoongesteld werd in het Leidse Zoölogisch Museum in Nederland, waar hij de naam “Patrie, domestica India” kreeg. Omdat Zula, de kat die in het Crystal Palace tentoongesteld werd, uit Abessinië ingevoerd zou zijn, kregen de katten waarschijnlijk de naam Abessijn (nu Ethiopië). In vroege stambomen zijn kruisingen met niet-Abyssijnse katten te zien, wat het verschijnen van nieuwe vachtkleuren en het gen voor lange vacht kan verklaren.

Dan nu over de echte oorsprong van de Somali kat. Deze langharige Abessijn werd voor het eerst gezien in het begin van de twintigste eeuw, en het is waarschijnlijk dat fokkers langharige katten in hun fokprogramma’s introduceerden om hun voorraad aan te vullen – vooral na de Tweede Wereldoorlog, toen Abys schaars waren – maar ze werden pas als ras gevestigd in de jaren 1960 en 1970. Ze kregen de naam Somali als verwijzing naar de geografische ligging van Somalië als buurland van Ethiopië (vroeger bekend als Abessinië).

Karakter

Net als zijn broer of zus de Abessijn, leeft de Somali het leven ten volle. Hij klimt hoger, springt verder, speelt harder. Niets ontsnapt aan de aandacht van deze zeer intelligente en leergierige kat, een eigenschap die het leven met hem zowel eindeloos vermakelijk als voortdurend uitdagend maakt. 

Soms kan het lijken alsof de Somali nooit slaapt. Hij is altijd in beweging, springt voor het raam om naar vogels of eekhoorns te kijken, springt boven op de koelkast om toezicht te houden op de maaltijdbereiding, strijkt neer op je bureau om te kijken hoe je vingers over het toetsenbord bewegen.

Dit is een speelse, volhardende kat die er dol op is het middelpunt van de belangstelling te zijn en er alles aan zal doen om die status te bereiken en te behouden.

De Somali houdt van spelen, dus plan om een verscheidenheid aan katten speelgoed te maken of te kopen om hem bezig te houden. Ping-Pong balletjes, flessendoppen, opgerolde stukjes papier, puzzelspeelgoed en grote pauwenveren zullen deze drukke kat allemaal amuseren.

Leer hem apporteren op eigen risico. Als je eenmaal begint, laat hij je niet meer stoppen. Hij leert snel kunstjes en veel Somali vinden het leuk om een katachtige behendigheidscursus te lopen.
Een liefde voor hoogtes is een eigenschap van de Somali. Hij zit graag zo hoog mogelijk en zal het op prijs stellen een of meer plafondhoge katten meubels te hebben. Als die er niet zijn, is hij prima in staat zich een weg te banen naar het hoogste punt van een kamer. Gelukkig is hij van nature sierlijk en breekt zelden voorwerpen, tenzij het gewoon uit nieuwsgierigheid is.

Somali’s passen zich hun leven lang aan en passen goed in elk huis waar ze geliefd zijn en veel aandacht krijgen. In een huis waar de mensen overdag aan het werk of naar school zijn, doet de Somali het het best met een metgezel, liefst een andere Somali of Aby, die zijn activiteitsniveau kan evenaren. Als hij aan zijn lot wordt overgelaten, kan de Somali wel eens het huis ontmantelen in zijn zoektocht naar iets interessants om te doen.

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van gemengde rassen hebben verschillende niveaus van gezondheidsproblemen die genetisch bepaald kunnen zijn. Hieronder volgen enkele van de problemen die Somali’s kunnen treffen:

 • Vroegtijdige parodontale aandoeningen
 • Hyperesthesie syndroom, een neurologisch probleem dat katten ertoe kan brengen zich overmatig te verzorgen, wat tot haaruitval leidt, en zich driftig te gedragen, vooral als ze aangeraakt of geaaid worden
 • Patellaire luxatie, een erfelijke ontwrichting van de knieschijf die kan variëren van mild tot ernstig. Ernstige gevallen kunnen met een operatie verholpen worden.
 • Progressieve retinale atrofie, een degeneratieve oogziekte.
 • Pyruvaat kinase deficiëntie (PKD), waarvoor een genetische test beschikbaar is om dragers te identificeren.
 • Nieramyloïdose, een erfelijke ziekte die optreedt wanneer een soort eiwit, amyloïd genoemd, zich afzet in lichaamsorganen, bij Abessijnen vooral in de nieren. Het leidt uiteindelijk tot nierfalen.

Verzorging

De halflange vacht van de Somali heeft slechts een bescheiden verzorging nodig. Kam de vacht met een katten kam een- of tweemaal per week om dode haren te verwijderen, klitten te vermijden of te verwijderen, en huidoliën te verspreiden. Als de kat in de lente zijn wintervacht verhaart, moet je hem regelmatig kammen. Als de kat aan het verharen is, helpt een bad om de overtollige vacht sneller te verwijderen. Onderzoek de staart op uitwerpselen die aan de vacht vastzitten en veeg ze schoon met een doekje.

Parodontale aandoeningen kunnen voorkomen worden door de tanden te poetsen. Dagelijkse gebitsverzorging is ideaal, maar eenmaal per week poetsen is te verkiezen boven geen. Knip om de paar weken de nagels. Om eventuele afscheiding op te ruimen, gebruik je een gladde, vochtige doek om de ooghoeken af te vegen. Gebruik voor elk oog een andere streek van het doekje, om het risico van besmetting overbrengen te vermijden. Controleer de oren minstens een keer per week. Als ze vuil lijken, gebruik dan een watje of een zachte vochtige doek bevochtigd met warm water om ze schoon te vegen. Wattenstaafjes mogen niet gebruikt worden omdat ze de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Uiterlijk

De Somali heeft dezelfde vacht als de Abessijn, behalve dat hij langer is. De Somali heeft afwisselend lichte en donkere banden van kleur. De vacht van de Somali kan er langer over doen om te groeien dan die van de Aby.

Zijn levendige, attente persoonlijkheid weerspiegelt zich in alles wat hij doet. De Somali heeft een licht afgeronde wigvormige kop en brede, brede oren, waardoor hij je gemakkelijker kan horen. Gouden of groene ogen met een brede amandelvorm tonen belangstelling voor alles wat ze zien. Op het gezicht kunnen donkere lijnen tussen de wenkbrauwen en de ogen verschijnen.

Het gespierde lichaam heeft een sierlijke en atletische uitstraling. Het lichaam is een kruising tussen dat van een gedrongen, of cobby, ras als de Pers en het ranke, slanke lichaam van Oriëntaalse rassen als de Siamees. Slanke, fijngebeende poten ondersteunen het lichaam, dat rust op platte, ovale, compacte poten. Somali’s worden soms beschreven alsof ze op hun tenen lijken te lopen. Een volle staart zwiept achter hen aan, dik aan de basis en aan het eind iets taps toelopend.

De vacht van de Somali heeft banden van kleur die hem een warme, stralende aanblik geven. Het halflange haar heeft een fijne textuur en voelt glad en zijdeachtig aan. De kraag rond zijn hals onderscheiden de Somali van de Aby, waardoor hij er voller uitziet dan de Aby. De binnenoren zijn versierd met horizontale plukjes haar.

Somali kat

TIP: Controleer je kat regelmatig op teken, vlooien en of wormen.

Kinderen & andere huisdieren

De sociale en actieve Somali is ideaal voor gezinnen met kinderen en honden die katvriendelijk zijn. Hij kan net zo goed apporteren als een retriever, pikt snel trucjes op, en geniet van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem met respect behandelen. Hij is verstandig genoeg om uit de buurt van kleuters te blijven, maar hij is dol op schoolgaande kinderen omdat ze zijn energie en nieuwsgierigheid delen. Niets schrikt hem af, vooral honden niet, en hij sluit graag vriendschap met ze als ze hem niet lastig vallen. Van grote papegaaien, fretten en andere dieren is ook bekend dat ze goed met Somali’s kunnen opschieten. Introduceer alle huisdieren, ook andere katten, geleidelijk en in een veilige omgeving.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 141 Average: 5]