Heilige birmaan

heilige birmaan
GPS trackers

Inhoudsopgave

De Heilige birmaan

De Heilige Birmaan is een colorpointed kat met lange zijdeachtige vacht en vier zuiver witte pootjes, een kat van mysterie en legende. Ze zijn meestal gespierd, langgerekt en gedrongen, eerder dan slank of gedrongen. Sterke kaken, een stevige kin, en een halflange neus onderscheiden hun kop.

Heilige birmaan

Heilige Birmaan kosten

Een heilige birmaan kost tussen de €400-1000.

Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Vraag bij de rasvereneging naar erkende fokkers.

Naast de kosten om een kat te kopen moet je rekening houden met het kopen van spullen voor je kat zoals een krabpaal, katten voerbak, leuke speeltjes, kattenmand en een kattenbak. Ook moet je rekening houden met dierenarts kosten en voer. De jaarlijkse kosten komen al snel op 300-400 euro per jaar. Om de dierenartskosten deels op te vangen kan je kijken naar een verzekering voor je kat.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar katten flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’.

Levensverwachting

13 tot 15 jaar

Lengte

43 tot 65 cm, zonder staart

Gewicht

4.5kg - 8kg

Oorsprong

Myanmar

  • Familie kat 96% 96%
  • Verharing (Rui periode) 70% 70%
  • Makkelijk te kammen 80% 80%
  • Speelsheid 65% 65%
  • Kabaal maker 27% 27%
  • Kindvriendelijk 95% 95%
  • Intelligentie 70% 70%
  • Om gaan met andere huisdieren 90% 90%

Geschiedenis

Birmanen leefden in boeddhistische tempels in Birma (nu Myanmar). (Transmutatie is de term voor dit proces, dat het overgaan van de ene vorm in de andere betekent.) Tsim-Kyan-Kse, de Godin van de Transmutatie, werd in deze tempels vereerd als een gouden beeld met fonkelende saffieren ogen. Mun-Ha, een priester en Tsim-Kyan-Kse vereerder, werkte in de Lao-tempel. Tsun’s Mun-getrouwe Ha’s metgezel Sinh, een van de 100 heilige witte katten van de tempel, voegde zich elke avond bij Mun-Ha voor zijn avondgebed voor het gouden beeldje.

De oorsprong van dit ras, ook bekend als de Heilige Kat van Birma, kan teruggevoerd worden tot 1919, toen een paartje Birmaanse katten in Frankrijk aankwam. Over dit paartje katten bestaan twee afzonderlijke verslagen, die geen van alle bevestigd kunnen worden, net als de legende. Het eerste beweert dat de tempel van Tsim-Kyan-Kse rond de eeuwwisseling van de twintigste eeuw nog eens geplunderd werd. Auguste Pavie en majoor Gordon Russell, twee westerlingen, hielpen enkele van de priesters en hun heilige katten bij hun vlucht naar Tibet. De dankbare priesters schonken hen een paar Birmaanse katten toen ze in 1919 naar Frankrijk terugkeerden.

In het tweede, minder heroïsche verhaal kocht Mr. Vanderbilt het paar Birmanen van een ontevreden bediende van de Lao-Tsun tempel. Maldapour, de kater, stierf in beide verhalen op de oceaanreis naar Frankrijk, maar Sita, de poes, kwam zwanger van Maldapour’s nakomelingen in Frankrijk aan en werd de Europese stichting van het Birmanenras.

Het ras groeide in populariteit, en de Birmaan werd in 1925 officieel in Frankrijk erkend. Het ras was in dat land tot de Tweede Wereldoorlog, toen het door de chaos bijna uitsterfte. Het Birmanenras werd weer beperkt tot een enkel paartje katten. Het kostte enkele jaren om de Birmaan te herstellen; de rassen die daarvoor gebruikt werden waren waarschijnlijk Perzen en Siamezen (samen met waarschijnlijk andere rassen zoals de Turkse Angora), maar tegen 1955 had het ras zijn oude glorie herwonnen.

De eerste Birmaanse katten kwamen in 1959 in de Verenigde Staten aan, en de Birmaan werd in 1967 formeel door de CFA erkend. Sindsdien bloeide de Birmaan in Noord-Amerika op en werd een bekend en algemeen ras. De Birmaan is nu een van de meest voorkomende langharige rassen in de wereld.

Karakter

Birmanen zijn aanhankelijke, zachtaardige en toegewijde metgezellen die een nederigheid uitstralen die de adoratie van hun gezin lijkt te verwelkomen. Birmans lijken als voormalige tempelhuisdieren gewend te zijn geraakt aan aanbidding. Ze zijn intelligent en aanhankelijk, en ze zijn volgens anderen ook erg mensgericht. Bezoekers worden meestal eerder met nieuwsgierigheid dan met angst begroet. Door hun milde temperament zijn Birmans gewoonlijk gemakkelijk te hanteren en te verzorgen, en ze zijn perfecte huisdieren voor wie vredige metgezellen zoekt die liefde en genegenheid geven.

Heilige birmaan

Gezondheid

Er zijn geen ernstige gezondheidsproblemen bij het Birmaan ras. De Birmaan moet, net als alle andere katten, regelmatig door een dierenarts onderzocht worden. Onderhoud regelmatig het gebit om mondziekten en tandziekten te voorkomen, en houd het gewicht van je Birmaan in de gaten om zwaarlijvigheid te voorkomen.

Eetgewoone en dieet

De Birmaan kat is van nature gezet en kan snel in gewicht toenemen. Dieet heeft invloed op het gebit en de urinewegen van de Birmaan, zoals dat bij alle katten het geval is. Let daarom goed op wat voor katten brokken je geeft.

Vacht verzorging

De Birmaan heeft een enkelvoudige vacht zonder ondervacht, waardoor hij gemakkelijk te verzorgen is, zelfs voor een langharige kat. De vacht van de Birmaan tweemaal per week borstelen is gewoonlijk voldoende om hem matvrij te houden. Omdat de Birmaan vatbaar is voor gewichtstoename, moet hij regelmatig worden uitgelaten. De Birmaan is een gezonde kat met een mooie persoonlijkheid, en een kitten kopen bij een gerenommeerde fokker garandeert dat je een kat krijgt die zoveel mogelijk op de kwaliteit van de Birmaan lijkt.

TIP: Controleer je kat regelmatig op teken, vlooien en of wormen.

Kinderen & andere huisdieren

De Birmaan is een lieve, sociale gezinskat die goed overweg kan met zowel kinderen als andere huisdieren. Omdat de Birmaan beschermend kan zijn, zijn verdwaalde buurtkatten misschien minder welkom in zijn territorium. De uitgaande houding van de Birmaan maakt hem erg leuk om mee te spelen, en regelmatig spelen zal helpen voorkomen dat hij te veel aankomt.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 71 Average: 5]