Selkirk rex

Selkirk rex
GPS trackers

Inhoudsopgave

De Selkirk Rex

De Selkirk Rex is een relaxte kat die eruit ziet als een knuffelig pluchen dier dat je wilt oppakken en knuffelen. Selkirk Rex, de grootste van de rex-coated (gekrulde) rassen, hebben een warrige wanorde aan hun dikke vacht, waardoor ze er uitzien alsof ze een bad hair day hebben! Deze lieve katten, ook wel de “kat in schaapskleren” genoemd, brengen een glimlach op je gezicht. Het zijn middelgrote katten met pluizige vacht, stevige botten, en lichamen die je armen vullen als je ze oppakt voor een snelle knuffel.

Selkirk rex

Selkirk rex kosten

Een Selkirk rex kost tussen de €400-700.

Dit kan nog verder oplopen met uitstekende stambomen of showkatten. Vraag bij de rasvereneging naar erkende fokkers.

Naast de kosten om een kat te kopen moet je rekening houden met het kopen van spullen voor je kat zoals een krabpaal, katten voerbak, leuke speeltjes, kattenmand en een kattenbak. Ook moet je rekening houden met dierenarts kosten en voer. De jaarlijkse kosten komen al snel op 300-400 euro per jaar. Om de dierenartskosten deels op te vangen kan je kijken naar een verzekering voor je kat.

Eventuele aankopen

Naast de absolute must haves van katten producten hebben we ook nog artikelen over producten die het overwegen waard zijn.

Opmerking: Door Corona is de vraag naar katten flink gestegen. Hierdoor zijn ze zeer moeilijk te vinden en vandaar een stuk duurder dan ‘normaal’.

Levensverwachting

12 tot 15 jaar

Lengte

43 tot 65 cm, zonder staart

Gewicht

4.5kg - 8kg

Oorsprong

USA

  • Familie kat 80% 80%
  • Verharing (Rui periode) 70% 70%
  • Makkelijk te kammen 80% 80%
  • Speelsheid 65% 65%
  • Kabaal maker 27% 27%
  • Kindvriendelijk 95% 95%
  • Intelligentie 70% 70%
  • Om gaan met andere huisdieren 90% 90%

Geschiedenis

De Selkirk Rex verscheen voor het eerst in de Verenigde Staten aan het eind van de jaren 1980, toen een nest geredde katten werd geboren. Het enige kitten in het nest met een ongewone vacht werd uiteindelijk door een fokker geadopteerd, en deze foundation kat werd met een zwarte Perzische kater gekruist, met als resultaat drie Selkirk Rex en drie kortharige kittens. In februari 2002 arriveerden drie in Oostenrijk gefokte broers en zussen in het Verenigd Koninkrijk als de eerste Selkirk Rex katten. Hun populariteit groeide snel, en ze werden een veel geziene verschijning op kattenshows.

Karakter

De temperamenten van de rassen die voor de ontwikkeling van de Selkirk Rex gebruikt werden, worden weerspiegeld in deze katten, die liefdevol en geduldig zijn. De Brits Korthaar droeg een relaxte houding bij, de Perzische een knuffelig karakter, en de Exotische Korthaar voegde een ondeugend gevoel voor humor aan de mix toe. Bezoekers zijn altijd gefascineerd door de katten en willen ze aaien, en eigenaars hebben sterke aandrang om hun katten op te pakken en te knuffelen; gelukkig is de Selkirk Rex een geduldige kat die deze menselijke onhebbelijkheden tolereert.

Gezondheid

Sommige Selkirk Rex hebben een neiging tot overmatige vettigheid in hun vacht, waardoor ze vaker gewassen moeten worden. Andere gezondheidsproblemen, zoals Polycysteuze Nierziekte (PKD) bij Perzen en Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) bij Brits Kortharen, kunnen geërfd worden van de gebruikte outcross rassen. Om de invloed ervan op het ras te beperken, screenen verantwoordelijke fokkers hun fokkatten op deze aandoeningen. In het Verenigd Koninkrijk zijn alle Selkirk Rex die bij de GCCF voor de fok geregistreerd zijn genetisch getest op Polycystic Kidney Disease (PKD) of komen uit twee genetisch geteste ouders.

Verzorging

De Selkirk Rex kat heeft veel haar en verhaart veel! Om losse haren te verwijderen en de vacht en ondervacht te ontwarren, moet deze kat twee keer per week voorzichtig of licht gekamd worden. Overmatig kammen zal de krul doen verdwijnen, dus weersta de neiging daartoe. Sommige katten hebben een vettige vacht die af en toe een bad nodig heeft. Hoewel ze een rommelig uiterlijk hebben, impliceert dit niet dat hun vacht gematteerd moet zijn. Om overmatige wasvorming te voorkomen, moeten de oren van de kat eens per week schoongemaakt worden. Mannelijke en vrouwelijke katten variëren in gewicht, maar ze moeten gemiddeld tussen 9 en 16 pond wegen. In het algemeen hebben deze katten een levensverwachting van ongeveer 15 jaar.

Uiterlijk

Er zijn langharige en kortharige vachten beschikbaar voor Selkirk Rex. Kortharen hebben een dichte, pluizige krul in hun vacht die de dichtheid van de vacht benadrukt en doet denken aan een teddybeer; langharen hebben een nog warriger en ongestructureerd uiterlijk dat lijkt op een wollig schaap. Beide haarlengtes zijn verkrijgbaar in een breed scala van kleuren en patronen. Op de flanken, onderkanten, en hals zijn de krullen het meest opvallend. De dikke, pluchen vacht heeft losse krullen en is heel zacht. Hun snorharen zijn vanaf hun geboorte gekruld en hebben de neiging af te breken als ze te lang worden – of om door een al te enthousiaste katachtige metgezel gekauwd te worden!!! Ze zijn een middelgrote tot grote kat met sterke, zware botten die ze een fors uiterlijk geven, maar ze doen er lang over om volwassen te worden. Met grote ronde ogen en een lieve uitdrukking is de kop rond. In profiel bekeken is de snuit van middelmatige breedte met goed gevulde snorhaarkussentjes, waardoor hij een rechthoekig uiterlijk heeft dat tot over de wangen reikt. Het lichaam is licht rechthoekig en zeer gespierd, waardoor de zachte vacht stevig aanvoelt.

Selkirk Rex

TIP: Controleer je kat regelmatig op teken, vlooien en of wormen.

Kinderen & andere huisdieren

De Selkirk Rex is een lieve, sociale gezinskat die goed overweg kan met zowel kinderen als andere huisdieren. De uitgaande houding van de Selkirk Rex maakt hem erg leuk om mee te spelen, en regelmatig spelen zal helpen voorkomen dat hij te veel aankomt.

Vindt hier makkelijk en snel onze andere artikelen

Click to rate this post!
[Total: 209 Average: 5]